OM vordert 30 jaar tegen WOK&COKE-CLAN

Cokebende werd per brief vanuit de gevangenis in Hasselt geleid

Tegen de Wok&Coke-clan wordt 30 jaar gevangenisstraf geëist.
RV Tegen de Wok&Coke-clan wordt 30 jaar gevangenisstraf geëist.
De spilfiguur van de bende, een 35-jarige Iraanse zaakvoerder van een wokrestaurant in Bree moest al vijf jaar naar de cel omdat hij zijn restaurant als dekmantel voor grootschalige drugshandel gebruikte. Vorige week stond hij voor de strafrechter voor een witwasoperatie. Vandaag riskeert hij een celstraf van 42 maanden omdat hij zijn 33-jarige broer brieven met tips over het leiden van de bende zou gestuurd hebben vanuit de gevangenis in Hasselt.

Tastywok Bree, dat in 2013 de deuren opende, was eigenlijk de dekmantel voor de nog beter draaiende cocaïnehandel en witwasserij van de zaakvoerder. Een drugrunner die loyaal was aan de Iranees bevoorraadde tussen de tachtig en honderd kleinere drugsdealers in Limburg. Om een toevallige ontdekking van de drugstransporten te voorkomen werden de drugs vervoerd in een speciaal geprepareerde spuitbus waarvan de bodem kon afgeschroefd worden. De gerechtelijke diensten kwamen de koerier toch op het spoor omdat zijn naam en gsm-nummer steeds in kleinere drugsdossiers bleef opduiken. In januari 2016 werd hij dan ook voor zijn aandeel in die drugshandel door de rechter in Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 24.000 euro, waarvan een gedeelte met uitstel.

Telefoontap

Vorige week stond hij dan weer voor witwasserij voor de rechter. Om geen argwaan te wekken bij zijn luxueuze levensstijl en om het drugsgeld wit te wassen vroeg de Iranees aan zijn boekhoudster om de inkomsten van het restaurant virtueel te verhogen in de boekhouding. Dat bleek uit de telefoontap, “Hoeveel moet ik er vandaag bij doen?” hoorde je de boekhoudster tegen de man zeggen, die overigens zelden in zijn zaak was. Opmerkelijk ook, toen de man in voorhechtenis was, bleek uit het bankonderzoek dat de dagopbrengsten spectaculair daalden. Ook een telefoontje van zijn toenmalige vriendin sprak boekdelen, toen die hoorde dat ze de kasregisters hadden meegenomen. “O my God!”. Het openbaar ministerie vraagt voor die feiten 15 maanden celstraf, een boete van 3.000 euro en beroepsverbod van 5 jaar.

Gevangenis van Hasselt

Maar vandaag verscheen de man dan opnieuw voor de derde keer voor de Tongerse strafrechter. Deze keer vervolgt het OM hem omwille van het feit dat hij zijn drugsnetwerk vanuit zijn cel in Hasselt in de loop van 2017 per briefwisseling met zijn broer draaiende hield. Toen zijn twee jaar jongere broer op 24 november 2017 door een politiecontrole werd tegengehouden, trof de politie een aanzienlijke hoeveel cocaïne in zijn voertuig. Bij een daaropvolgende  huiszoeking werd er bij de man thuis opnieuw een hoeveelheid cocaïne en een enorme hoeveelheid cocaïnezakjes gevonden. Maar er werden ook belastende brieven van zijn broer uit de gevangenis gevonden.

Riotgun

In die brieven legde zijn broer hem omstandig uit hoe hij het netwerk verder moest draaiende houden en tegelijk onder de radar diende te blijven. Daarop werd de cel van de Iraanse Nederlander in Hasselt ondersteboven gehaald en werd er een lijst met namen gevonden. Hieruit ontdekte de politie tal van mededaders en een gans dealernetwerk uit Hamont-Achel en Maaseik. De politie vond bij diverse huiszoekingen grote sommen cash geld, riotguns, niet-traceerbare GSM’s, Coke, speed, XTC en cannabis. Voorts trof de politie bij een Nederlander een boodschappenlijstje van vier bladzijde lang met allerlei benodigdheden om verschillende drugslabo’s op te starten. De advocaten van de 17 beklaagden ontkenden of minimaliseerde de feiten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.