Na de hitte het onweer: windhoos neemt dak honderd meter mee in Bree

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.
De bewoners van de Panhovenstraat in Bree beleefden vrijdagavond de schrik van hun leven. Rond 18 uur raasde een windhoos over de velden richting de straat met héél wat vernielde daken als gevolg. Aan één adres ging de helft van een dak vliegen tot ver in de weide ertegenover. “We hebben binnen waterschade”, vertelt de bewoner.

De helft van een dak, honderden dakpannen aan huizen, schuren en stallen, omgevallen stroomkabels en losgewrikte palen. Het zicht in Bree is ongezien. De windhoos die vanuit de maïsvelden opdook was er één van een zwaar kaliber. “Ik zat in mijn keuken en hoorde het plots héél fel waaien", zegt Gertrude Dreesen (85). “Ik liep nog naar achter om de achterdeur dicht te doen, maar de wind was zo fel dat het mij amper lukte. Na héél veel kracht zetten, kreeg ik de deur pas in het slot.”

De windhoos in Bree veroorzaakte een ravage.
Marco Mariotti De windhoos in Bree veroorzaakte een ravage.

Het ging niet zomaar om wat wind, maar om een windhoos. Gertrude keek bang van achter haar venster en zag inderdaad een spiraalvormige zandhoos doorheen haar voortuin spinnen. Ze had intussen al tientallen pannen bij haar woning, maar ook de helft van het dak van haar buurman meegesleurd. “In de weide tegenover ons huis ligt het vol met ijzeren platen van bij de buurman. Zelfs de elektriciteitspaal begaf het onder de druk.” 

Eén helft van een dak ging vliegen.
Marco Mariotti Eén helft van een dak ging vliegen.

De brandweer snelde ter plaatse en focuste zich meteen op het weggewaaide dak. “Dat hebben ze nu volledig bedekt met plastic zeilen”, vertelt de zoon van de bewoner. “Het ging om een metalen dak dat nu voor de helft weg is. Binnen is er waterschade, het druppelt door in de woonkamer. Nu alles is dichtgemaakt zal het hopelijk stoppen.” 

Takken breken af, container vliegt weg

Verder liepen in Bree onder meer ook de schietbomen bij de schutters in Beek schade op. Takken van bomen braken af. “De wind nam ook een container mee en die kwam tegen een auto terecht. Er vielen gelukkig geen gewonden”, zegt Liesbeth Van der Auwera (CD&V), burgemeester van Bree.

In Heusden-Zolder belandde een boom op de N729, waardoor de uitrit Zolder-Terlaemen en de oprit 27 versperd raakten. De rechterrijstrook van de E314 in Zolder richting Nederland werd versperd door een omgevallen boom. In Zutendaal brak brand uit in een bos na een blikseminslag op een chalet aan de Besmer. In Zonhoven was er een blikseminslag op een woning, net als op de Kerkhofstraat in Lanaken. 

Deze paardenstal moest er aan geloven. De twee paarden sloegen op de vlucht. Iets later konden ze gevat worden.
Marco Mariotti Deze paardenstal moest er aan geloven. De twee paarden sloegen op de vlucht. Iets later konden ze gevat worden.
Nog een paardenstal die snel hersteld wordt in de Panhovenstraat.
Marco Mariotti Nog een paardenstal die snel hersteld wordt in de Panhovenstraat.
Arbeiders plaatsen een nieuwe elektriciteitspaal. De buurt zat daardoor even zonder stroom.
Marco Mariotti Arbeiders plaatsen een nieuwe elektriciteitspaal. De buurt zat daardoor even zonder stroom.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • chantal bruyneel

    Hier in Roeselare is het gezellig aan het verfrissen nog een 22 graden ... zaaaaalig .Sterkte aan al de mensen die in de ellende zitten door het weer.