Minister van Staat Jaak Gabriëls wordt doorverwezen naar correctionele rechtbank, maar ontkent elke aantijging van fraude met klem

De oud-burgemeester Jaak Gabriëls (Open Vld) wordt nu toch doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
RV De oud-burgemeester Jaak Gabriëls (Open Vld) wordt nu toch doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
Oud-burgemeester van Bree Jaak Gabriëls (Open Vld) wordt nu toch doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Dat besliste de raadkamer in Tongeren dinsdag. Het dossier gaat over schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, misbruik van vertrouwen, verduistering en boekhoudkundige inbreuken. In totaal zijn er veertig verdachten. Het gaat zowel om personen als om vennootschappen. Het draait om de voormalige top in Bree van de Open Vld.

Er zou een valse facturatiestroom zijn opgezet met betrokkenheid van de stad Bree, het OCMW en het Autonoom Gemeentebedrijf en een twintigtal vennootschappen. De facturen gingen over drukkerij- en publiciteitskosten, maar de diensten zouden aan de lokale liberale partij Verjonging zijn geleverd, en niet aan de stad of het OCMW.

Fictieve facturen

Na melding van huidig burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) inzake mogelijke wanpraktijken in 2013, gingen speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie van de federale gerechtelijke politie meermaals op bezoek in het stadhuis van Bree, bij Gabriëls zelf en bij voormalig provincieraadslid Maarten De Ceulaer (Open Vld). Via het systeem van fictieve facturen zouden gelden naar de Breese afdeling van Open Vld zijn doorgesluisd. Ook toenmalig privésecretaris van Gabriëls, Mathieu Verheyen, en de omstreden zakenman Koen Blijweert staan op de lijst van verdachten. Midden juni 2019 had de raadkamer het dossier al uitgesteld, omdat er bijkomend onderzoek was gevraagd.

Met klem

Vandaag reageert meester Pieter Helsen namens de minister van staat: “Jaak Gabriëls is door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank, samen met een dertigtal andere personen in een complex dossier. Hij betwist elke aantijging van fraude met klem en zal dat ook tijdens zijn proces aantonen.” Ook bij Open Vld Limburg is men karig met commentaar: “Jaak is geen actief politicus meer en wij nemen akte van de doorverwijzingen naar door de raadkamer naar de correctionele rechtbank in een zaak die zich voornamelijk in Bree heeft afgespeeld. Jaak heeft nu het recht zich te verdedigen voor een rechtbank en zijn visie te geven op de feiten die hem ten laste zijn gelegd”, reageert voorzitter Mark Vanleeuw van Open Vld Limburg.