Tiental actievoerders houdt optocht tegen tijdelijk asielcentrum in Bredene

De actievoerders wandelden met Vlaamse vlaggen naar het jeugdverblijfcentrum.
Benny Proot De actievoerders wandelden met Vlaamse vlaggen naar het jeugdverblijfcentrum.
Vandaag dinsdag zijn de eerste 44 vluchtelingen aangekomen in het jeugdverblijfcentrum Horizon in Bredene. ‘s Avonds verzamelden een tiental mensen om te protesteren tegen hun komst.

Ze wandelden gewapend met een paar Vlaamse vlaggen van het Staf Versluyscentrum naar Horizon. De lokale politie hield een oogje in het zeil. Alles verliep rustig. Dinsdag kwamen 44 vluchtelingen aan, en ook morgen verwacht Bredene eenzelfde aantal in het tijdelijke opvangcentrum dat ingericht is in Horizon. Daar kunnen maximum 300 vluchtelingen verblijven tot begin februari volgend jaar.  

Aanranding 2015

Volgens de actievoerders is het niet verantwoord dat er opnieuw opvang georganiseerd wordt in Bredene. Ze verwijzen daarmee naar het incident in 2015 toen twee Afghanen werden overgeplaatst nadat ze een Iraaks meisje in het centrum zouden hebben betast. “Volgens de burgemeester waren er toen geen problemen, maar de politie moest wel degelijk tussenkomen bij vechtpartijen en twee vluchtelingen drongen de kamer van een meisje binnen”, zegt Jordy Commeyne. De inwoners vrezen dat er extra overlast zal zijn. “Mensen zijn bang om op straat te komen. Wij willen het signaal geven dat niet iedereen akkoord is met de komst van de vluchtelingen. Hij gaf de goedkeuring en is pas nadien naar de bewoners getrokken. Dat stoot ons tegen de borst.” Commeyne zelf woont in Gistel, maar zijn dochter en haar moeder wonen in Bredene. De opgekomen actievoerders organiseerden een vreedzame optocht. “We willen geen acties zoals in Bilzen. We willen vreedzaam onze stem laten horen.”

Benny ProotReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.