Schoolkinderen fietsen wereld rond

PROJECT K WIL JONGEREN BEWUST MAKEN VAN KLIMAATPROBLEMATIEK

Burgemeester Steve Vandenberghe en gemeenschapswacht Axana Dewinck.
Foto Benny Proot Burgemeester Steve Vandenberghe en gemeenschapswacht Axana Dewinck.
Bredene wil met een originele actie zoveel mogelijk kinderen en hun ouders motiveren om met de fiets of te voet naar school te komen. In mei willen alle scho-len samen minstens 40.008 km fietsen of wandelen, goed voor de omtrek van de aarde. Minder auto's moeten de schoolomgeving ook veiliger maken.

Het idee voor project K (staat voor kilometer) komt van gemeenschapswacht Axana Dewinck (24). Zij staat dagelijks aan de schoolpoort van de Europaschool om kinderen veilig te laten oversteken.


"Drie vierde van de ouders brengt zijn kind met de auto naar school en het liefst van al staan ze zo dicht mogelijk bij de schoolpoort. Vaak parkeren ze zich verkeerd. Daarnaast zie ik ook kindjes die nog wat onwennig zijn in het verkeer. Ik ben daarom op het idee gekomen om kinderen en hun ouders te motiveren om meer te voet of met de fiets te komen", licht Axana toe.


De informatiedienst van de gemeente ging met het idee aan de slag en werkte een originele campagne uit, waarbij leerlingen op een groot bord elke schooldag van de maand kunnen aanduiden hoe ze naar school zijn gekomen. "Per keer komt er vijf kilometer, een gemiddelde afstand, bij op de teller. Bedoeling is dat de 1.000 Bredense schoolkinderen van het eerste tot het zesde leerjaar samen tegen eind mei minstens 40.008 kilometer hebben afgelegd. Tegen het einde van elke week komt Axana langs bij de scholen om de formulieren met de resultaten op te halen. Elke week wordt het resultaat ook voor de leerlingen zichtbaar, doordat de wereldbol die aan elke schoolpoort geplaatst werd beetje bij beetje meer kleur zal krijgen", licht Derek Goes toe.

Iedereen doet mee

Alle Bredense scholen doen mee aan het project, ook Koninklijk Werk Ibis, ook al verblijven de leerlingen daar op internaat. "Omdat de leerlingen maar één keer per week naar huis gaan, zullen we in het kader van dit project zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets doen. Op die manier dragen we ook ons steentje bij voor een beter klimaat", vertelt Paul Van Coillie.


"Bedoeling is om 8.742 kilo CO2 minder uit te stoten en jongeren bewust te maken van de klimaatproblematiek. Ook de veiligheid verhogen is belangrijk", aldus burgemeester Steve Vandenberghe.

Slotfeest

Alle Bredense scholen krijgen dit najaar als dank voor hun deelname een boom die geplant kan worden in de school. De kinderen zelf krijgen een groot slotfeest op maandag 26 juni. Er zullen rond het sportcentrum tal van activiteiten georganiseerd worden, zoals een optreden.