Op een dag vind je de job van je leven: Sabrina baat opvang voor verwaarloosde hamsters uit

Sabrina Michiels vangt hamsters op in een speciaal ingerichte kamer.
Benny Proot Sabrina Michiels vangt hamsters op in een speciaal ingerichte kamer.
Sabrina Michiels vangt in haar woning in Bredene verwaarloosde en achtergelaten hamsters op. Een zestal jonge diertjes wordt er opgevangen in afwachting van een adoptie. Diertjes ouder dan 18 maanden mogen blijven, omdat hamsters vaak maar 2 jaar oud worden. Reclame maakt ze niet. “Want hoe makkelijker mensen je vinden, hoe makkelijker ze dieren afstaan”, zegt ze.

Wie Sabrina hoort praten over haar hamsters, kan enkel verliefd worden op de kleine wezentjes. Met veel liefde voor de dieren bouwde ze de afgelopen jaren een hamsteropvang uit samen met een opvangmama in Wielsbeke. De hamsters krijgen hier allemaal een ruim hokje met de nodige voorzieningen voor een gelukkig leven. In het zesde leerjaar bracht de oudste dochter van Sabrina de klashamster in het weekend af en toe mee naar huis. “Op de duur kwam het diertje hier altijd tijdens de weekends en vakanties en ook bij de jongste dochter was dat het geval. Toen mijn dochters allebei in het middelbaar zaten, heb ik mijn eerste hamster, Nona, gekocht in de winkel. De klik was er meteen. Later nam ik ook steeds vaker hamsters in huis die werden aangeboden op tweedehandssites en ving ik dieren op uit het knaagdierenopvangcentrum uit Antwerpen”, vertelt Sabrina. Toen het opvangcentrum uit Antwerpen de deuren sloot, diende ze zelf een dossier in om een opvangcentrum te openen. “Er zijn heel wat regels waar je aan moet voldoen, maar eind 2016 konden we van start gaan. We hadden er toen al enkele in huis die hier al waren.”

In beslag genomen

Ondertussen werd een kamer beneden in het huis omgebouwd met een speciale wand voor de hamsters die hier permanent blijven en een kast vol kooitjes voor de dieren die hier ter adoptie gehouden worden. Als een diertje ouder is dan 18 maanden, ziek is of langer dan een jaar in de opvang verblijft, dan verhuist hij niet meer. Per jaar vangen Sabrina en haar collega’s zo’n 50 à 60 hamsters op. “We hadden twee zomers geleden 30 hamsters op hetzelfde moment in de opvang. Dat waren er te veel. Er werden toen goudhamsters in beslag genomen en vijf van de vrouwtjes waren zwanger. Er kwamen in totaal 31 kleintjes bij.”

Mensen denken dat zo’n klein dier niet veel plaats nodig heeft, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een hamster zo’n 6 tot 8 kilometer kan afleggen per nacht in de ondergrondse tunnels die ze maken.

Sabrina Michiels
De hamsters worden met veel liefde verzorgd in hamsteropvang Nona.
Benny Proot De hamsters worden met veel liefde verzorgd in hamsteropvang Nona.

Ruimte nodig

Sabrina is bovendien streng wat de opvang van de dieren betreft. De minimale bodemoppervlak van het hamsterverblijf bedraagt een halve vierkante meter voor bijvoorbeeld goudhamsters. “Mensen houden hun hamsters vaak in te kleine kooien. Ze denken dat zo’n klein dier niet veel plaats nodig heeft, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een hamster zo’n 6 tot 8 kilometer kan afleggen per nacht in de ondergrondse tunnels die ze maken. Ze maken ook heel wat kamers die allemaal een eigen functie hebben”, licht de Bredense toe.

Kosten

Sabrina, die voltijds aan de slag is als militair op de marinebasis in Zeebrugge, spendeert niet enkel veel tijd aan het verzorgen van de dieren en het zoeken naar een nieuwe thuis, ze financiert ook bijna alles zelf. “We vragen 6 euro aan de mensen die een hamster adopteren. Soms geven mensen wel eens wat meer, maar de meeste kosten dragen we zelf. Dat gaat van eten tot de kosten voor de dierenarts. Via dierenwelzijn krijgen we vaak zieke of verwaarloosde dieren binnen. Daarmee moeten we soms wel meermaals per maand naar de dierenarts. We krijgen daarvoor geen middelen ter beschikking.”

Geen reclame

De hamsteropvang blijft overigens wat onder de radar in Bredene en dat is geen toeval. “Ik hang bewust niets op aan onze gevel. Een collega die knaagdieren opvangt, is wel gemakkelijk te vinden en mensen laten hun dieren daar gewoon op stoep achter of gooien de konijnen in de tuin. Hoe meer reclame we maken, hoe gemakkelijker mensen hun dieren afstaan. Andere asielen weten ons te vinden, maar we houden particulieren zoveel mogelijk af. Doordat we alles zelf doen, kunnen we niet veel meer dieren opvangen dan we nu doen”, zegt Sabrina nog.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gregory Maurisse

  Zo ken ik je wel. Succes meid. Een oud collega van je.

 • Wesley Demorelle

  Supper initiatief ! Dikke duim

 • Gino Michiels

  Toppie zus!

 • Christa Benoit

  Geweldig artikel! Trots op jou Sabrina! ❤️