Naaktstrand viert vijftiende zomer

MET STRALENDE ZOMERDAGEN LOOPT NUDISTENSTROOK MOOI VOL

Lieve Schotte en haar man Leo Cools zijn al 15 jaar lang vaste klanten op het naaktstrand.
Benny Proot Lieve Schotte en haar man Leo Cools zijn al 15 jaar lang vaste klanten op het naaktstrand.
Het eerste en enige naaktstrand in België viert zijn vijftiende hoogseizoen. Met de stralende zomerdagen kent het strand meer dan ooit succes. Toch zit een uitbreiding er niet meteen aan te komen.

Sinds 2001 kent België een officieel naaktstrand. Tot op vandaag geldt de strook van 350 meter nog altijd als de enige van onze kust waar je ongeremd uit de kleren kan gaan. Het stukje strand aan de rand met De Haan werd onmiddellijk een succes, nog voor de echte opening zat het afgeladen vol met naturisten. Wat in het begin voor heel wat ophef zorgde is ondertussen een vast onderdeel van Bredene geworden.

Schepen Jacques Deroo (sp.a) kwam destijds met het idee voor een naaktstrand op de proppen.
PETER MAENHOUDT Schepen Jacques Deroo (sp.a) kwam destijds met het idee voor een naaktstrand op de proppen.

Vrijheid

"Wij komen hier al van in het begin, vijftien jaar geleden", vertelt Lieve Schotte (61), die met haar man Leo Cools (62) graag komt ontspannen in Bredene. "Daarvoor gingen we naar naaktstranden in Nederland, zoals in Groede in Zeeland, of naar Zuydcoote in Frankrijk. In Nederland waren ze al snel met hun tijd mee. Waarom we graag naar een naaktstrand trekken? Ach, het totale gevoel van vrijheid, hé. Geen gedoe met kleren en je kan zo de zee in en uit. Het is gewoon ontzettend aangenaam."


Toch kende het stand in de begindagen heel wat kritiek en lokte het controverse uit.


"Daar hebben we ons nu eens níks van aangetrokken. Wij zijn een naaktstrand gewend. Het is hier prima. De sfeer zit goed en iedereen babbelt hier met elkaar. Sommigen komen hier al zonnen bij het minste streepje zon, wij komen regelmatig, maar zeker met deze prachtige zomerse dagen. Kijk, wij komen van Oostende, maar daar kan je onmogelijk zo'n naakstrand inrichten. Je zou te veel inkijk hebben. Er was ooit sprake van het naaktstrand uit te breiden, maar intussen vernemen we daar niks meer over. Anderzijds zou men ter hoogte van Westende nog gepaste stukjes strand kunnen vinden om een nudistenstrook in te richten."

Geen uitbreiding

Schepen Jacques Deroo (sp.a) kwam destijds met het idee op de proppen.


"Er was een groot budget ter beschikking vanuit Vlaanderen voor nieuwe projecten aan de kust. In Bredene hadden we een stuk strand waar nooit iemand kwam en zo kwam het idee voor een naaktstrand. In de eerste week was het al een overrompeling en dat is het nog steeds bij mooi weer."


Na 15 jaar is er nog geen navolging van het succesvolle naaktstrand. "Het werd wel geprobeerd, maar het probleem is dat je een zone nodig hebt die niet zichtbaar is van op de zeedijk of appartementen of langs wandelpaden. Bredene heeft een golfterrein als bufferzone in de duinen. De enige mogelijkheid om te koekeloeren is vanop een boot in zee, maar dan moet je wel een straffe verrekijker hebben."


Ondertussen is het strand op mooie dagen nog altijd goed bezet. "Eenmaal de aandacht gaan liggen is, zie je dat er meer bezoekers komen. De mensen die hier komen, willen geen pottenkijkers. Een uitbreiding zit er momenteel niet in. Richting Bredene willen we toch nog een bufferzone voorzien met de badzones waar mensen wel kleren dragen. In de andere richting wil buurgemeente De Haan niet meewerken, omdat ze daar denken dat het slecht is voor hun imago. Nu, ter hoogte van natuurdomein Vosseslag is er nog wat plaats. Er staan wel bordjes dat de naaktzone daar eindigt, maar als er op drukke dagen nudisten enkele meters voorbij die borden zonnebaden, laten we dat oogluikend toe."


Het naaktstrand is ondertussen onlosmakelijk verbonden met de gemeente en de schepen zelf.


"Je mag gaan waar je wil. Als je zegt dat je van Bredene bent dan zeggen de mensen: 'ah, daar ligt het naaktstrand.' Ik weet ook dat mensen mij zullen herinneren voor het naaktstrand. Ik heb nochtans ook heel veel andere zaken gedaan voor de gemeente", besluit de schepen.