Kliffen op strand weg, maar afval blijft achter

De meeste kliffen op het strand waren gisteren verdwenen. Vijf ploegen van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust waren sinds maandag in de weer om het strand te egaliseren. Er bleef wel heel wat afval achter. In Bredene werd de technische dienst ingeschakeld om de vuilnis op te ruimen.

Uit een prognose blijkt ondertussen dat het herstel van de Belgische stranden na de doortocht van storm Dieter zo'n 17 miljoen euro zal kosten. "Die berekening is gemaakt op basis van de hoogte van de kliffen en de breedte van het strand. Er werd ook rekening gehouden met de ingrepen die in 2013 moesten gedaan worden na de Sinterklaasstorm. Er is al een meetvlucht uitgevoerd om uit te zoeken waar het verdwenen zand naartoe is. We zullen die gegevens pas vanaf volgende week binnenkrijgen, en dan pas weten we of het zand op een natuurlijke manier zou kunnen terugkomen. Dat zal een effect hebben op de kostprijsraming", zegt Steve Timmermans van MDK. Op langere termijn wil Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) nieuwe investeringen om de kustverdediging te herstellen en te versterken. Er wordt ook gezocht naar structurele alternatieven voor zandsuppletie.

Inwoners in de bres

Ondertussen blijkt ook dat de storm heel wat afval naar de stranden heeft gedreven. In Bredene werd de technische dienst ingezet om afval, dat door de ingrepen aan de kliffen soms ook onder het zand was terechtgekomen, op te ruimen. "Heel wat milieubewuste burgers hebben overigens ook al spontaan hun medewerking aangeboden", aldus burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). "Aan alle strandingangen werden ook containers geplaatst waarin het verzamelde afval kan worden gedeponeerd." (LBB)

Gisteren werden in Bredene de laatste kliffen nog vlak gemaakt.
Benny Proot Gisteren werden in Bredene de laatste kliffen nog vlak gemaakt.
Benny Proot