Kabellegschip Topaz Installer strandt donderdag op kust in Bredene als oefening

Op donderdag 14 november zal het schip Topaz Installer van P&0 Maritime Logistics voor de eerste maal ‘beachen’ op het strand ten oosten van strandpost 6.
LBB Op donderdag 14 november zal het schip Topaz Installer van P&0 Maritime Logistics voor de eerste maal ‘beachen’ op het strand ten oosten van strandpost 6.
Op donderdag 14 november zal het schip Topaz Installer van P&0 Maritime Logistics voor de eerste maal stranden aan het naaktstrand. Het gaat om een oefening die waarschijnlijk indrukwekkende beelden kan opleveren. Het schip zal er bij vloed het strand zo dicht mogelijk naderen om vervolgens bij eb volledig op het strand te blijven liggen.

De Topaz Installer is een varende installatie van 92 meter lengte en 24 meter breed die wordt gebruikt om kabels van windmolenparken aan land te brengen. Het doel van deze ‘beaching trial’ is het demonstreren van de koelcapaciteit van de motoren, de brandbestrijdingcapaciteit en van de evacuatie op het strand. Bij hoog water zal het schip het strand ter hoogte van de naaktrecreatiezone ten oosten van strandpost 6 stranden door het strand zo dicht mogelijk te naderen om vervolgens bij eb volledig op het zand te blijven liggen. Hiervoor worden ankers en kabels op het strand geplaatst die met het schip zullen worden verbonden en worden aan de zeezijde 2 sleepboten ingezet. Het schip zal op de nacht van woensdag op donderdag vertrekken naar het strand en om 8.30 uur volledig droog liggen op het strand. Rond 15 uur vertrekt het opnieuw bij hoog water.

Hinder

Op 12 en 13 november kan al enige hinder ontstaan op het strand doordat ankers en kabels worden aangevoerd en klaargelegd om te worden verwijderd op 15 november. Op het strand en langs de voet van de duinen wordt op 14 november tussen 00.01 en 15 uur een veiligheidsperimeter van 460 meter tussen de beachbar en de grens met De Haan afgebakend. Dit gedeelte van het strand zal dan niet toegankelijk zijn voor publiek. Wandelaars kunnen wel nog gebruik maken van de duinen. Een erkende securityfirma zal toezicht houden op de afgebakende werfzone. Ook de politie zal aanwezig zijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.