Julius Claeys is de oudste man in West-Vlaanderen

Julius Claeys uit Bredene is 104 jaar
LBB Julius Claeys uit Bredene is 104 jaar
De oudste man in West-Vlaanderen is voortaan Julius Claeys uit Bredene. Hij woont in woonzorgcentrum Jacky Maes en blijft bescheiden onder de nieuwe titel. “Ik kan er ook niet aan doen dat ik zo oud geworden ben.”

Jules heeft er nochtans een gevuld leven op zitten. Hij was getrouwd met Maria Lateste en is vader van drie dochters Gilberte, Simonne en Monique. Zij overleed in 2002 op 90-jarige leeftijd . Dochter Gilberte vertelt over zijn leven. “Hij werkte vanaf 1933 in een blekerij. Daarna werkte hij als metselaar, maar het grootste deel van zijn loopbaan werkte hij in de vismijn.” De oorlog blijft na al die jaren een indruk nalaten bij de 104-jarige. Hij weet nog heel goed wat hem allemaal overkomen is tijdens de oorlog. “Ik werkte als tongraper, maar dat duurde amper een jaar. Via een bevelschrift werd ik opgeroepen om mijn militaire plicht te vervullen tijdens de oorlog. In 1943 werd ik opgepakt waarna ik gedeporteerd werd naar Lissinck, waar ik gedurende negen maanden verbleef.” Dochter Gilberte hoorde er vaak over vertellen. “Ik weet dat hij heel mager was toen hij terug kwam.” De Bredenaar werkte de rest van zijn carrière in de vismijn. In 1977 ging hij op pensioen.

De kranige eeuweling woont nog geen jaar in het woonzorgcentrum. “Hij is altijd thuis blijven wonen. Ik heb samen met mijn jongste zus voor hem gezorgd”, zegt Gilberte nog. In april viert hij zijn 105-jarige leeftijd als alles goed gaat. “Er moet toch iets in de genen zitten want ook zijn zus, die tien jaar jonger is, leeft ook nog.