Deze zomer geen naaktstrand in Bredene: “Afstandsregels naleven wordt te moeilijk”

Het naaktstrand van Bredene wordt tijdens de zomermaanden gesloten.
photo_news Het naaktstrand van Bredene wordt tijdens de zomermaanden gesloten.
Komende zomerperiode zullen naturisten niet terecht kunnen op het naaktstrand in Bredene. Het stukje strand wordt opengesteld voor bezoekers met badkledij. Het gemeentebestuur wil zo extra ruimte creëren om de naleving van de afstandsregels makkelijker te maken. “We willen niet de motor zijn van een plotse heropflakkering van het coronavirus”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe.

Bredene heeft het enige naaktstrand in ons land, maar de gemeente heeft nu besloten om deze zomer geen naturisten toe te laten. “Wij doen dit niet graag, want het populaire naaktstrand wordt tijdens de zomer veel bezocht”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). “Wij willen de naturisten ook zeker niet weg. Integendeel, we hopen hen volgend seizoen opnieuw met open armen te kunnen ontvangen. Maar net als andere kustgemeenten moeten we ons voorbereiden op een zomer waarbij we bezoekers en inwoners zo goed mogelijk spreiden over het strand en de toeristische zone. Het naaktstrand is vrij klein. Hier zorgen voor een goede spreiding is moeilijk. We kunnen deze zone qua oppervlakte bovendien niet uitbreiden”, geeft burgemeester Steve Vandenberghe aan.

Buffer

Het volledige strand van Bredene is ook niet groot. “Volgens de berekeningen van Westtoer en de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) is er in totaal ruimte voor 17.500 personen. Op een mooie zomerdag komen er soms bijna 19.000 mensen naar het strand, de eigen inwoners niet meegerekend. We zullen al zeer veel inspanningen moeten doen om de bezoekersstromen in onze volledige strandzone goed te spreiden. Het naaktstrand zullen we hiervoor als buffer en extra reddingspost gebruiken. Dat vind ik ook zeer spijtig en het is een drastische beslissing, maar het zal heus niet de enige maatregel zijn om de veiligheid op de stranden tijdens de zomer te garanderen. Het wordt hoe dan ook helemaal geen zomer zoals anders. Wij willen niet de motor zijn van een plotse heropflakkering van het coronavirus”, zegt Vandenberghe nog.

De  Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN) toont ondertussen begrip voor de beslissing. “Er zijn in België alternatieven waar we naartoe kunnen komende zomer.”