Bredene vangt vanaf volgende week 300 vluchtelingen op: “We moeten zorgen dat die mensen niet in de kou komen te staan”

In vakantiecentrum De Horizon kunnen maximaal 300 asielzoekers terecht.
Benny Proot In vakantiecentrum De Horizon kunnen maximaal 300 asielzoekers terecht.
Bredene zal vanaf volgende week tijdelijk vluchtelingen opvangen in vakantiecentrum De Horizon. Hoeveel het er concreet zullen zijn, is nog niet duidelijk. Er is een maximumcapaciteit van 300 mensen, maar er zullen aanvankelijk niet zoveel asielzoekers naar Bredene gebracht worden.

Fedasil heeft momenteel een tekort aan opvangplaatsen en is daarom op korte termijn op zoek naar extra plaatsen. In 2015 werden al eens enkele maanden vluchtelingen opgevangen in vakantiecentrum De Horizon. “Woensdag kreeg ik de vraag van minister Maggie De Block of het mogelijk was om voor korte tijd opnieuw mensen op te nemen. We hebben toegezegd, rekening houdend met het verhaal van 2015 toen hier al eens op een positieve manier mensen werden opgevangen”, licht burgemeester Steve Vandenberghe toe. De eerste asielzoekers komen al op dinsdag 3 december toe en ze blijven maximaal tot 10 februari.

Informeren

“Wij moeten onze maatschappelijke rol spelen en ervoor zorgen dat die mensen niet op straat komen in deze kille winterperiode. We zullen de inwoners vanaf vandaag duidelijk informeren zodat ze weten wat er zal gebeuren, maar we gaan niet mee in de polarisering”, zegt Vandenberghe nog. Inwoners zullen in die korte tijd van twee maanden ook de kans krijgen om het centrum te bezoeken.

Bilzen

Fedasil weet nog niet hoeveel mensen er in eerste instantie naar Bredene zullen komen. “De context is dat we te maken hebben met een licht verhoogde instroom en op dit moment een lage uitstroom uit het opvangnetwerk. Hierdoor moeten we zo’n 800 extra plaatsen creëren. We doen dat in Bilzen, Zoutleeuw en Gent. We zijn in Bredene terecht gekomen door de goede ervaring in het verleden. Doordat het centrum maar tijdelijk beschikbaar is, zullen we deze plaats gebruiken als laatste redmiddel als er nergens anders ruimte is. Daardoor weten we niet hoeveel mensen er in Bredene precies zullen opgevangen worden. Er zijn maximaal 300 plaatsen”, zegt Evert-Jan Witteveen, regiodirecteur van Fedasil.

Vrijwilligers

Inwoners die vragen hebben, kunnen alvast terecht op het nummer 0490/64.93.78. Er zal net als in 2015 opnieuw een beroep gedaan worden op vrijwilligers om activiteiten te voorzien voor de vluchtelingen.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Een vluchteling in mijn buurt op het Franse platteland zou ik direct aan het werk zetten. Als beloning mag hij een kip hallal slachten en opeten. Het mag niet maar hier gebeurt van alles dat niet mag. In Bredene kunnen ze toch strandafval opruimen en zandzakjes vullen op een plezante manier ? Bezigheidstherapie of zo op papier ? Het hoeft niet 100% negatief te zijn.

 • Diane Bernaerts

  "mooi dak om in de fik te steken": misselijkmakende reactie van Hendrik Bervoets! Moet dit niet aan de politie gemeld worden? Moest zulk dreigement van een moslim komen, hij was al opgepakt! Mocht het effectief in de fik gaan, weet men in elk geval al waar te beginnen met zoeken!

 • Jan Servaege

  Terugsturen A.U.B. Belgie zit vol !!!

 • johan vankeirs

  Tijdelijk zou kunnen een tienjarenplan worden. Goeie moed!

 • ineke van corenland

  @Serge Corneille : voor u is het mss een ver van mujn bed show, maar de negatieve punten werden niet door de burgervader genoemd. Anders stel ik voor dat gij eens kookt voor de Bredenaars die het echt niet allemaal breed hebben. Ben ik positief genoeg ?