"Sneller zindelijk dankzij broekje"

'POTJESTRAINING' GAAT GEMAKKELIJKER MET UITVINDING MARTA GAL

Benny Proot
Marta Gal uit Bredene heeft een broek ontwikkeld voor baby's waardoor ze veel vroeger en gemakkelijk zindelijk gemaakt kunnen worden. Terwijl baby's en jonge kindjes nu vaak miniversies van volwassen kledij dragen, bedacht Marta met Pura Bebo kledij die aangepast is aan de baby zelf.

Marta is al sinds de geboorte van haar kinderen intensief bezig met zindelijkheidstraining. "Ik ga uit van een methode waarbij je luistert naar het kind. Super absorberende wegwerpluiers hebben ouders het vertrouwen weggenomen in de capaciteiten van hun kinderen om op een natuurlijke wijze te communiceren over hun ontlastingsbehoeftes. Door te luisteren weet je wanneer ze naar het potje moeten en kan je hen helpen", licht Marta Gal toe.


Net als bij veel innovatieve bedrijven merkte de mama dat er geen echte aangepaste broekjes bestaan die het proces naar zindelijke kinderen vergemakkelijken. Ze kocht naaimachines, maakte ruimte op de zolder om patronen te maken en ging aan de slag. "Met een gewoon broekje is het op uitstap bijvoorbeeld heel moeilijk om je kindje te laten plassen. Zeker als het koud is moet je de hele broek uitdoen en dat is een heel gedoe. Dankzij de potty trainingsbroek doe je gewoon de afneembare afdekking die met drukknoppen bevestigd is af. Zo blijft je baby warm tijdens het plassen en moet je niet alles af en terug aan doen. In de broek zit ook een inlegluier in biologisch katoen voor als er toch nog iets in de broek zou terecht komen", vertelt Marta.

Benny Proot

Andere producten

De broek is nog in ontwikkeling. De Bredense met Slowaakse en Duitse roots heeft al zo'n 20 broekjes gemaakt en telkens verbeterd. Zoontje Felix (17 maanden) was dan ook de ideale testpersoon.


"Hij is al enkele maanden volledig proper dus eigenlijk heeft hij het broekje zelf niet meer nodig", zegt Marta. Ze maakt ondertussen ook andere producten die de zindelijkheidstraining moeten vergemakkelijken. "We hebben ook onderbroekjes met een zachte en absorberende voering. Omdat zeer jonge kindjes vaak wel voelen wanneer ze naar het toilet moeten, maar nog niet altijd alles perfect kunnen ophouden zijn de broekjes vooraan voorzien van een waterabsorberend laagje." Om over te gaan tot de ontwikkeling van de nieuwe producten is Marta een crowdfunding gestart via Kickstarter met hulp van haar echtgenoot.


"Bedoeling is dat we 5.000 euro ophalen zodat we een eerste productie kunnen doen."

Besparen

Marta wil met PuraBebo ook een bijdrage leveren voor het milieu. "Als we meer kinderen op jonge leeftijd zindelijk kunnen krijgen dan besparen we heel wat wegwerppampers die nu slecht zijn voor het milieu. Een kind heeft zo'n 4500 pampers nodig als ze pas op 2,5 jaar proper zijn en volgens een reportage van Pano onlangs blijkt dat vaak zelfs niet het geval te zijn. Mensen zouden ook een pak geld besparen als ze vroeger zouden starten met potjestraining. Als ouder ben ik ook enorm trots op mijn kinderen dat ze dit al kunnen."


Marta wil vooral ook een mooi broekje lanceren. "Het is een uitdaging om een broekje te maken dat zowel praktisch is als mooi, want ik wil natuurlijk niet dat mijn kind er anders uitziet dan de andere kinderen."


Voorlopig zijn de broekjes nog niet te koop, maar geïnteresseerden kunnen via de webshop van PuraBebo al een bestelling plaatsen en de producten worden dan tegen september verwacht.


Je betaalt uitzonderlijk 40 euro (normale prijs 60 euro) voor de potty trainingsbroek.