"eBox van de overheid lijkt op onze Tildepost"

UITVINDER ELEKTRONISCHE BRIEVENBUS BOOS OP KABINET MINISTER DE CROO

Masud Eshaghzey stelde het idee voor de elektronische brievenbus Tildepost al voor aan het kabinet van minister Alexander De Croo. Nu blijkt dat de overheid uitpakt met iets gelijkaardigs: de eBox.
Benny Proot Masud Eshaghzey stelde het idee voor de elektronische brievenbus Tildepost al voor aan het kabinet van minister Alexander De Croo. Nu blijkt dat de overheid uitpakt met iets gelijkaardigs: de eBox.
Bredenaar Masud Eshaghzey lanceerde begin 2017 een nieuw platform om digitale post te versturen en te ontvangen. Hij stelde het concept van Tildepost in 2016 ook voor bij het kabinet van minister Alexander De Croo. Masud was dan ook bijzonder verrast toen de minister een nieuwe elektronische brievenbus voorstelde voor elke Belg, ofwel hetzelfde concept als Tildepost.

Loonbrieven, attesten, facturen, contracten... zullen de Belgen binnenkort allemaal kunnen ontvangen in, en versturen vanuit, hun persoonlijke elektronische brievenbus. Dat is te lezen in de beleidsnota van federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). Vandaag bestaat al zo'n eBox, in verschillende vormen, maar De Croo wil dat elke burger en elk bedrijf in het voorjaar van 2018 één digitale brievenbus krijgt waar ze op één centrale en beveiligde plek al hun digitale communicatie kunnen ontvangen en beheren. De verbazing bij Masud Eshaghzey was groot toen hij het nieuws las.

Slag in het gezicht

Sinds begin 2016 werkt hij immers aan een gelijkaardig platform. Tildepost werd in januari 2017 gelanceerd.


"Tildepost centraliseert al je digitale brieven. Je krijgt als gebruiker één uniek postadres, dat je kan aanmaken via een beveiligd protocol", vertelde Masud toen. In de zomer van 2016 ging de Bredenaar al langs bij het kabinet van minister De Croo. "In het begin waren ze heel enthousiast over het platform. Ik heb in alle openheid en eerlijkheid de technische aspecten van ons concept toegelicht. Na enkele telefonische gesprekken kreeg ik weliswaar geen antwoord meer op mijn mails. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik de mededeling van de minister in de krant las", vertelt Masud. "We hebben het voorbije jaar gewerkt om ook aangetekende brieven te versturen. Het platform staat nu volledig op punt en we wilden net starten met de marketing om het platform beter bekend te maken. Dit is dan ook een slag in ons gezicht."

"Flauwe uitleg"

Bij het kabinet van Alexander De Croo zeggen ze weliswaar dat iedereen op basis van bestaande technologie dit soort diensten kan aanbieden. "Alleen, wie het doet in een gesloten systeem zal nooit meer dan een beperkt aantal burgers en bedrijven overtuigen om het te gebruiken. Daarom bouwen we een open ecosysteem, samen met geïnteresseerde privépartners zoals Doccle, POM of ZoomIt. Het doel is dat iedereen in een open systeem kan opgenomen worden. Tildepost is welkom om te participeren aan het ecosysteem en om op die manier de uptake van zijn diensten te verhogen", zegt woordvoerder Tom Meulenbergs. De Bredenaar kan zich niet vinden in de uitleg. "Het is gemakkelijk gezegd om eerst naar iemands ideeën te luisteren en ze dan gewoon over te nemen. We hebben alles is in open en eerlijkheid verteld. Om dan nu te zeggen dat er een vrije markt is: dat is flauw." De Bredenaar is zich nu aan het informeren om te weten hoeveel de eBox op Tildepost lijkt.