"Bo heeft het neusje van haar papa Gillian"

AXELLE (16) BEVALT DRIE WEKEN NA DODELIJK ONGEVAL VRIEND

Axelle Maetens, samen met haar pasgeboren dochtertje Bo, in het AZ Damiaan in Oostende.
Benny Proot Axelle Maetens, samen met haar pasgeboren dochtertje Bo, in het AZ Damiaan in Oostende.
Axelle Maetens (16) uit Bredene is gisteren bevallen van de kleine Bo. Haar vriendje Gillian Coenye (21) kwam precies drie weken geleden om het leven bij een tragisch motorongeval in Oostende. "Ik had zo graag gewild dat hij erbij was. Nu Bo er is, besef ik hoe fel ze haar papa later zal missen", zucht Axelle.

De bevalling verliep vlot. Woensdagavond werd Axelle opgenomen in de kraamafdeling van het AZ Damiaan in Oostende, omstreeks kwart voor vier gistermiddag werd Bo geboren. Het meisje weegt 2,74 kilogram en is 47,5 centimeter groot.


"Kort voor de bevalling had ik het ontzettend moeilijk", zegt Axelle vanop haar bed in de kraamafdeling. De moed zakte haar in de schoenen bij de gedachte dat Gillian hun dochtertje nooit zou kunnen vasthouden. "Ik stortte in en barstte in tranen uit. Mijn mama en beste vriendin hebben me er echter door geholpen. De bevalling verliep uiteindelijk goed."

Het ongeval stond in onze krant van 9 april 2016.
HLN Het ongeval stond in onze krant van 9 april 2016.

Nonkel ook verongelukt

De mama van Axelle, Elke Van Herreweghe (38), week geen moment van de zijde van haar dochter. "Ze had het enorm moeilijk voor de bevalling. Maar nu Bo er is, houdt ze haar de hele tijd bij zich. De oom van Bo had dit ook moeten meemaken", zucht Elke. In 2013 verloor ze immers ook al haar zoon Kenny (17), de broer van Axelle, door een arbeidsongeval in de Oostendse haven.

Emotionele rollercoaster

De periode tussen het overlijden van Gillian en de geboorte van Bo was voor Axelle enorm zwaar. Bo was pas voor midden mei uitgerekend. "Maar mentaal kon ik de zwangerschap niet meer aan. Bo moest geboren worden. Ik ging kapot", vertelt ze. Axelle bevindt zich, naar eigen zeggen, op een rollercoaster tussen intens geluk en diep verdriet. "Er is hier iemand tekort", snikt ze.


Ook grootmoeder Sandra Christiaen (54), de mama van Gillian, kan haar tranen moeilijk verbergen, wanneer ze het baby'tje vasthoudt. "Bo heeft het neusje en de mond van Gillian, dat zie je meteen. Hij zou zo fier geweest zijn op zijn kleine spruit", merkt ze op. "Gillian leeft verder in Bo en daar trek ik me aan op. Hij leeft ook verder in onze gedachten. Weg is hij nooit."


Axelle houdt zich sterk, maar diep vanbinnen voelt ze zich verslagen. "De bevalling is zo confronterend. Nu Bo er eindelijk is, besef ik hoe fel ze haar papa zal missen later."

Kinderkamer vol foto's

De kinderkamer is overigens al ingericht, met onder meer veel foto's van Gillian. Maandag mogen Axelle en Bo naar huis, terug naar Bredene. Graag zou ze het kindje de familienaam van Gillian geven, namelijk Coenye. Het is echter nog niet duidelijk of dat wel mogelijk is.