Zwembad is voor niemand prioriteit

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BRECHT

Het parkeerterrein van tennisclub De Merel. N-VA wil de club in de toekomst mogelijk uitbreiden met een overdekte tennishal.
Laenen Het parkeerterrein van tennisclub De Merel. N-VA wil de club in de toekomst mogelijk uitbreiden met een overdekte tennishal.
Domein De Merel kwam eerder dit jaar nog volledig in handen van het Agentschap Natuur en Bos, Stichting Kempens Landschap en de gemeente. De recreatiezone is voor de gemeente. Moet de gemeente daar gaan voor een zwembad en bij uitbreiding een sportpark?

Vlaams Belang pleit voor een opvallend voorstel. "Niets moet, maar wij denken dat een referendum heel veel duidelijk zou maken", zegt Patrick Van Assche van Vlaams Belang. "Maar als partij vinden wij wel dat het zwembad van Brasschaat niet veraf is én dat een zwembad een wel heel zware investering is. Denk maar aan de investering op zich, maar ook het jaarlijks onderhoud én de periodieke renovatie."

Het gemeentebestuur is volop bezig met de aanleg van een permanent cyclocrossparcours op het domein van de Merel.
Klaas De Scheirder Het gemeentebestuur is volop bezig met de aanleg van een permanent cyclocrossparcours op het domein van de Merel.

Groene long

Ook N-VA pleit voor inspraak van de burgers. "Wij willen voor De Merel vooral een invulling die iedereen ten goede komt", zegt Sven Deckers. "Wij pleiten er ook voor dat het domein zijn karakter als groene long behoudt. Wij willen zeker mee nadenken over de toekomst, maar het moet financieel haalbaar blijven. Laat ons zeker al gaan voor het behoud van tennisclub De Merel en het eventueel uitbreiden met een overdekte tennishal in combinatie met een sport- of turnhal. Voor de recreatieve sporter bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van wandel- en fietspaden en kunnen er fiets- of mountainbiketochten georganiseerd worden. Buiten dit alles is er nog ruimte voor de aanleg van een gezellige speeltuin voor kinderen. Terwijl de kinderen zich kunnen uitleven, kunnen ouders en grootouders genieten van een spelletje petanque op de nieuw aan te leggen terreinen. Dit alles kan bekeken worden vanop een zonnig terras in de uitgebreide brasserie."


CD&V-CDB-burgemeester Luc Aerts wil de zwembadoptie zeker nog niet begraven "Wat recreatie betreft, is een zwembad een optie, maar dan mogen de jaarlijks weerkerende uitbatingskosten de gezonde financiële toestand van onze gemeente niet in het gedrang brengen. Wellicht moet er eerder uitgekeken worden naar de uitbouw van tennisfaciliteiten en een polyvalente sporthal waar alle inwoners van Brecht terechtkunnen."


Open Vld is ook heel duidelijk. "De ontwikkeling van de Merel dient te gebeuren door privé-initiatieven die financieel gezond zijn en die hun activiteiten hier zullen uitoefenen met respect en inspraak van de omgeving. Eveneens moet dit gepaard gaan met uitbreiding van de lokale tewerkstelling", zegt Ludwig Anthonissen. "Open Vld Brecht heeft reeds een investeerder gevonden die op deze locatie een gepast project wenst te realiseren, waarbij eveneens zwemgelegenheid zal worden aangeboden. Door dit privé-initiatief zal het zwemgebeuren niet wegen op de gemeentefinanciën."


Opvallend: sp.a pleit voor een groene invulling. "Wel kunnen hier meerdere realisaties zoals wandelwegen of een grote hondenweide die volledig omheind is met een doorsteek naar de Brechtse Heide." Net als Groen zelf overigens. "De gemeente moet niet vol gaan voor een zwembad, dit zou financieel niet haalbaar zijn", klinkt het. Groen Brecht ijvert voor een zinvolle invulling van De Merel met behoud van het groene karakter. "Er moeten mogelijkheden ontwikkeld worden voor Brechtse verenigingen, sportclubs, wandelaars en fietsers, en moet meer plaats bieden aan onze jeugd en jeugdverenigingen."

Zwembaden genoeg

Oprecht Brecht lijkt ook van geen zwembad te willen weten. "De exploitatiekosten en investeringen van een gemeentelijk zwembad zijn torenhoog en de financiële return aan inkomsten zeer klein", zegt Joziena Slegers. "Heel wat gemeenten kampen met een torenhoge kost tot 500.000 euro per jaar. Bovendien zijn er in onze buurgemeenten diverse zwembaden waar onze inwoners ook aan verminderingstarief kunnen zwemmen, laten we deze samen in stand houden. Dus voor Oprecht Brecht geen duur zwembad op de Merel." (VTT)