Zes kalveren sterven na stalbrand

De rookpluimen waren van kilometers ver te zien.
Marc De Roeck De rookpluimen waren van kilometers ver te zien.
De brandweer en politie werden maandag in de late namiddag opgetrommeld voor een brand in een boerderij aan de Legeheideweg in Brecht. De brand ontstond door een ontploffing en zorgde al snel voor een hevige rookontwikkeling.

"De oproep was binnengekomen als een industriebrand", aldus Guy Van Bavel, plaatselijk bevelvoerder van de Brandweerzone Rand post Brecht. "Er was een heel hevige rookontwikkeling. Daarom hadden we ook meteen de korpsen van Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel als versterking in bijstand geroepen vooral voor de watervoorziening. We weten dat we daar immers alleen met een drinkwaterleiding zitten en dat is niet voldoende."


Het bleek uiteindelijk om een zo goed als leegstaande stal te gaan. Uiteindelijk hebben we zes kalveren, vermoedelijk door de hevige rookontwikkeling, de brand niet overleefd. De veearts heeft een aantal beesten laten inslapen. De oorzaak van de brand is vermoedelijk een combinatie van factoren. In stallen is er dikwijls een opeenstapeling van gassen, maar er waren ook werken aan de gang. Mogelijk is er door een vonk een ontploffing ontstaan waardoor een deel van de isolatie van het dak in brand is gevlogen. (VTT)

De brandweer aan de slag bij de stallen.
Marc De Roeck De brandweer aan de slag bij de stallen.