Volledige zwaardvis pronkt in koeltoog De Vistafel : “Ze worden zelden mét zwaard aan land gebracht”

In de koeltoog van De Vistafel in Sint-Lenaarts pronkt een uit de kluiten gewassen zwaardvis. Seppe Schols (links) en Christophe Timmermans haalden hem er eventjes uit voor de foto.
Klaas De Scheirder In de koeltoog van De Vistafel in Sint-Lenaarts pronkt een uit de kluiten gewassen zwaardvis. Seppe Schols (links) en Christophe Timmermans haalden hem er eventjes uit voor de foto.
In de koeltoog van De Vistafel in Sint-Lenaarts ligt een serieuze klepper van een zwaardvis. Het dier werd dinsdag bij volle maan opgevist uit de Indische Oceaan in de buurt van de Malediven. Uiteindelijk kwam het dier mét kop en zwaard aan land en werd het overgevlogen naar ons land om in de koeltoog van De Vistafel en groothandel Alfa Fish  te belanden. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Alfa Fish, de groothandel achter De Vistafel in Sint-Lenaarts, werkt al jaren samen met enkele tonijnvissers in de Malediven. Wekelijks komt zo'n drie ton tonijn richting Sint-Lenaarts. Eergisteren kregen ze dan plots een telefoontje van de vissers. Of ze geen interesse hadden in een zwaardvis mét kop en zwaard. “We hebben maar eens ja gezegd, want zo kunnen de klanten hem een hele dag bewonderen”, lachen Steven en Christophe Timmermans.  “Het gebeurt zelden dat zo’n vis mét zwaard aan land komt.”

De zwaardvis weegt zo’n 40 kilo. Grotere exemplaren kunnen tot 600 kilo wegen.
Klaas De Scheirder De zwaardvis weegt zo’n 40 kilo. Grotere exemplaren kunnen tot 600 kilo wegen.

Volle maan

Rond de Malediven wordt gevist op tonijn met vistochten die tot 30 dagen kunnen duren. Maar sporadisch, en dan vooral bij volle maan, worden er korte tochten van één nacht gedaan. “Vooral bij volle maan vangen de vissers meerdere zwaardvissen”, vertelt Christophe. “Dat komt omdat er dan veel meer licht is en de dieren het aas beter zien hangen. Tijdens die tochten van één nacht kan de vis ook in zijn geheel worden meegenomen. Op de vistochten, die tot dertig dagen duren, wordt de kop en het zwaard er direct afgehakt en worden de ingewanden ook meteen verwijderd.”

Jonger exemplaar

Het exemplaar dat nu in de koeltoog ligt, weegt zo’n 40 kilogram. “Je hebt er kleinere van 10 tot 15 kilogram, maar ook kolossen tot 600 kilogram", vertelt Christophe. “Het zwaarste is eigenlijk het verlengde van de kaak. Dat dient voornamelijk om sneller te zwemmen, en dus niet zoals in de tekenfilmpjes om andere dieren te prikken of om te vechten (lacht).”

Barbecue

De fileerders van De Vistafel gaan donderdag aan de slag om de vis in stukjes te snijden. “Het vlees van de vis is witroze", vertellen Christophe en Steven. “De smaak is eigenlijk nergens mee te vergelijken. Hij wordt vaak als steak gebakken of gegrild.”

www.devistafel.be