Trappistinen uit Brecht lanceren shampoo op basis van trappistenbier

Zuster Katherine toont het flesje shampoo in de volledig vernieuwde abdijwinkel.
Klaas De Scheirder Zuster Katherine toont het flesje shampoo in de volledig vernieuwde abdijwinkel.
De zusters Trappistinen van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth in Brecht produceren al sinds 1964 zeep- en schoonmaakproducten onder de naam TRAPP, maar nu pakken ze uit met een wereldprimeur. Ze lanceren een shampoo op basis van Trappist Dubbel van Westmalle. “Het beste van twee schuimende tradities samenbrengen en dan krijg je dit uniek product”, lacht abdis Katharine van de zusters Trappistinen. De shampoo zal verkocht worden in abdijwinkels, religieuze winkels en de betere geschenkenwinkels. 
De Trappistinnen zusters van Brecht maken hun eigen shampoo op basis van de Trappist Dubbel van Westmalle.
Klaas De Scheirder De Trappistinnen zusters van Brecht maken hun eigen shampoo op basis van de Trappist Dubbel van Westmalle.

De zusters Trappistinen hebben al decennia lang de traditie om een hele reeks eigen schoonmaak- en verzorgingsproducten te maken, maar samen met de beslissing om de abdijwinkel in een nieuw en moderner jasje te steken beslisten ze om met een absoluut uniek product uit te pakken: een shampoo op basis van trappistenbier. “Heel wat oudere mensen zullen het herkennen. Vroeger werd bier al wel eens gebruikt om haren te wassen. Het was voedzaam en gaf het haar een zekere glans”,  vertelt abdis zuster Katharine.

Heel wat oudere mensen zullen het herkennen. Vroeger werd bier al wel eens gebruikt om haren te wassen. Het was voedzaam en gaf het haar een zekere glans

Zuster Katharine

“Daarom hebben we de vraag gesteld aan de Trappisten uit Westmalle om samen een product te maken. De voorwaarde was wel dat we wetenschappelijk konden bewijzen dat het inderdaad een échte heilzame werking had. Dat heeft het Instituut Meurisse uit Brussel voor ons gedaan. We zijn enorm trots: we brengen het beste uit twee schuimende producten samen voor dit uniek product. En die werkt echt hoor: ik was er elke dag mijn haar mee en gebruik nooit nog een andere (lacht).”

Samenwerking

De nieuwe shampoo bevat 10 procent Westmalle Dubbel. “We hebben er ook een beetje parfum aan laten toevoegen omdat je anders echt het gevoel zou hebben dat je je haar hebt gewassen met bier”, knipoogt zuster Katharine. Waar de Trappistinen vroeger alles zelf maakten, werken ze tegenwoordig door de strenger geworden wetgeving rond cosmetica samen met een externe partner. “Dat moesten we wel doen, maar nu we ook onze producten buiten de muren verkopen, konden we de productie niet meer aan. Maar nog altijd is meer dan de helft van de zusters (25) betrokken bij de productie, administratie of verkoop.  En het is tenslotte belangrijk dat we in ons eigen onderhoud kunnen blijven voorzien. Want dat is voor Trappistinen een basisregel: je bent pas een echte kloosterling als je kan leven van het werk van je eigen handen. We hebben wel niet alles uit handen gegeven. De blokjes zeep maken we nog altijd. Maar de andere producten worden ook alleen maar gemaakt als wij er mee akkoord zijn. Het blijven dus 100 procent onze producten.”

Nieuwe lijnen

Naast de trappistenbiershampoo, hebben de zusters ook de rest van het gamma in een nieuw kleedje gestoken. “We hebben drie lijnen: eentje met lavendel, eentje met aloë vera en eentje met onze echte klassiekers”, zegt abdis Katherine. “Bij de lavendelproducten voegen we de etherische olie toe.  In elke lijn hebben we een shampoo, body lotion, douchecrème en uiteraard de handzeepjes. Bij de klassiekers zitten nog altijd onze heidebadschuim met rode jeneverbes of de eiershampoo met goudbloem. Ook middelen om vloeren te poetsen en de afwas te doen, blijven bestaan. Maar onze trappistenbiershampoo is dus de nieuwe parel. We hebben onze winkel nu ook helemaal vernieuwd en onze huisstijl is aangepakt. We hebben het zwartwitte uit onze kledij doorgetrokken in de producten. En even nieuw is dat onze producten voortaan ook gekocht kunnen worden via onze webshop www.trapp.be.”

De shampoo wordt aangeboden in speciale beugelflessen van 33 cl en kost 8,90 euro per fles. Meer info op www.trapp.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.