Stappen we straks in station Brecht trein op?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BRECHT

Het station Noorderkempen mag sinds april weer de Beneluxtrein, die rijdt tussen Antwerpen en Amsterdam, verwelkomen.
Klaas De Scheirder Het station Noorderkempen mag sinds april weer de Beneluxtrein, die rijdt tussen Antwerpen en Amsterdam, verwelkomen.
Met Station Noorderkempen heeft de gemeente Brecht een eigen station. Sinds april stopt er ook de Beneluxtrein. Nu laait de discussie op of het station niet beter de naam van de gemeente zou krijgen. Of is dat maar een detail?

De meerderheidspartijen CD&V-CDB en sp.a kiezen resoluut voor de naam Brecht. "We hebben het in een motie - die door de gemeenteraad werd goedgekeurd - aan de NMBS gevraagd om het station Brecht te noemen, maar ze willen het niet doen. Een gemiste kans", zegt burgemeester Luc Aerts. Walter Van Puymbroeck van sp.a sluit zich daarbij aan. "De Noorderkempen is veel te verwarrend en groots van naam. Essen en Kapellen bijvoorbeeld liggen ook in de Noorderkempen." Open Vld gaat dan weer voor de Noorderkempen en wijst er fijntjes op dat het er gekomen is op hun initiatief.


Luc Torfs van Groen wil verder kijken dan alleen de naam. "Het is belangrijker dat treinen stipt en regelmatig rijden en dat er goede busaansluitingen zijn. Net als voldoende parking en een beveiligde fietsparking. En dat het loket open is en er toegang tot sanitair is en dat mensen met een fysieke handicap die persoonsassistentie nodig hebben niet in de kou blijven staan."


Oppositiepartij N-VA wil ook verder kijken. "Station Noorderkempen moet vooral verder uitgebouwd worden. Waarom niet de mogelijkheden van winkels en horeca bekijken ? Dan wordt het een echt regionaal vervoersknooppunt. We willen ook bekijken of er geen stoppplaats kan komen in Sint-Job", zegt Sven Deckers.

Powerpoint

De nieuwe partij Oprecht Brecht pleit ook voor meer en stiptere treinen in plaats van een discussie over de naam en ziet ook mogelijkheden voor horeca.


Vlaams Belang gaat resoluut voor de naam Station Brecht, maar wil ook verder kijken. "De bedoeling van de naamgeving was de regionale uitstraling beklemtonen. Dat staat mooi op een Powerpoint maar zo werkt het in de praktijk niet. De NMBS moet dus -met bekwame spoed- die naam omzetten naar 'Brecht'", aldus Patrick Van Assche. (VTT)