Processie pakt uit met brochure

JONGE ORGANISATOREN SCHETSEN VERHAAL ACHTER 520 JAAR OUDE TRADITIE

Stef Aernouts, Bart Neefs en Maarten Gilops tonen hun zelfgemaakte brochures. Die werden samengesteld met de hulp van kerkgids Luc Stoffels.
Foto Dirk Van Gorp Stef Aernouts, Bart Neefs en Maarten Gilops tonen hun zelfgemaakte brochures. Die werden samengesteld met de hulp van kerkgids Luc Stoffels.
Op pinkstermaandag loopt het centrum van Sint-Lenaarts naar goede gewoonte weer vol voor een springlevende traditie. Voor de 520ste Sint-Leonardusprocessie worden zo'n 5.000 bezoekers verwacht. Nieuw dit jaar is een programmaboekje dat werd gemaakt door de jonge organisatoren.

Vorig jaar hielp oud-gediende Roger Bevers hen nog, dit jaar is de organisatie van de Sint-Leonardusprocessie volledig in handen van het trio Maarten Gilops (26), Stef Aernouts (23) en Bart Neefs (30). Het drietal is jong, gedreven en ze willen heel graag hun eigen stempel drukken op de processie. Dit jaar doen ze dat met een handige brochure waarin het verloop van de processie staat uitgelegd. "Hier komen elk jaar zo'n 5.000 mensen kijken, maar niet iedereen kent de geschiedenis of het verhaal achter de processie en de groepen die er in gaan. Voor die mensen hebben we een brochure gemaakt", verduidelijkt Bart Neefs.

Sint-Jacobus

In de brochure staat elke groep die iets te maken heeft met Sint-Leonardus afgebeeld. Daaronder staat wat informatie over wat ze met zich meedragen of waarom de figuranten in een bepaalde klederdracht gaan. "Op de eerste pagina van het boekje staat ook het ontstaansverhaal van Sint-Lenaarts. Vroeger was niet Sint-Leonardus, maar wel apostel Sint-Jacobus de patroonheilige van onze gemeente", vertelt Bart.


De drie jonge organisatoren leerden het afgelopen jaar al heel wat over de processie. Zo kennen ze intussen het bijzondere verhaal van de zilveren Leonardus. Een beeldje dat in 1869 werd opgegraven op het kerkhof van Sint-Lenaarts. Maar het had geen hoofd en daarom werd aan een edelsmid uit Antwerpen gevraagd om het beeldje te repareren. De man ging met het zilver lopen.


Vandaag gaat een replica mee in de processie al is het wel echt zilver dat het hele jaar door in een kluis bewaard wordt. "Het is een geheim waar onze dure ornamenten opgeslagen zijn", zegt Bart. "We halen ze maar één keer boven en ook alleen maar de dag zelf. Niet twee dagen voordien al."


Wie zelf de stukken nog eens wil zien, moet nu maandag naar de processie komen kijken. Ze gaat uit na de eucharistieviering van 10 uur. Wie graag een processieboekje heeft, kan daarvoor terecht aan de uitgang van de kerk, bij de verschillende horecazaken in Sint-Lenaarts en aan het startpunt van de processie. De gemeente liet voorlopig 1.000 exemplaren drukken.