Politie Voorkempen waarschuwt voor ‘Ierse Reizigers’: “Betaal nooit een voorschot”

Een beeld uit Faroek van enkele jaren geleden.
Faroek/VTM Een beeld uit Faroek van enkele jaren geleden.
De politiezone Voorkempen waarschuwt opnieuw voor de zogenaamde ‘Irish Travellers’ of ‘Ierse Reizigers’. Het fenomeen duikt de laatste jaren steevast op en vooral in de zomer of het voorjaar. Het gaat om Engels sprekende en veelal Ierse mannen die voor een prijsje beloven werken uit te voeren aan of rond je huis, maar uiteindelijk kom je altijd bedrogen uit.

De ‘Irish Travellers’ rijden rond met wagens met Britse of Ierse nummerplaten en kiezen huizen uit waarvan ze denken dat er wel wat werkjes zijn op te knappen. Ze bieden hun diensten aan tegen een lage prijs, maar ze vragen ook een voorschot. In veel gevallen dagen ze na dat voorschot niet meer op of voeren ze werken maar half uit. Of ze vragen nog meer geld omdat ze zogezegd meer werken hebben moeten uitvoeren.

Voorschot betalen

Ze zijn te herkennen aan hun eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en hun Ierse accent. “Ze bellen aan en stellen voor om onderhouds- of herstellingswerken uit te voeren en dit altijd voor een wel zéér schappelijke prijs”, klinkt het in een bericht dat de politie Voorkempen verspreidt. 

“Dat kan gaan van een dak- en gevelreiniging, over het herstellen van daken en schoorstenen, het aanleggen van opritten tot zelfs het onderhouden van tuinen. Je hoeft enkel in te stemmen en een voorschot te betalen. Dat voorschot hebben ze zogezegd nodig voor de aankoop van benodigde materialen en het huren van machines. Soms verdwijnen ze met het geld nog vóór de werken zijn afgerond of komen ze na het betalen van het voorschot niet meer opdagen. Wanneer ze toch gestart zijn met de werken, blijkt vaak plots dat de uiteindelijke kosten veel hoger zijn dan aanvankelijk voorgesteld. Of ze menen nog andere ‘problemen’ te hebben aangetroffen aan het huis, die naar eigen zeggen dringend behandeld moeten worden waarvoor het prijskaartje plots een stuk hoger ligt. Wanneer de klant niet op het voorstel ingaat of weigert het resterende bedrag te betalen (veelal omdat de werken niet naar behoren zijn uitgevoerd), escaleert de situatie. De malafide klusjesmannen gaan over tot intimidatie of zelfs afpersing en weren daarbij het gebruik van geweld niet.”

De politie doet ook een oproep. “Betaal nooit voorschotten. Vraag om het ondernemingsnummer van het bedrijf en vraag of ze je eerst een schriftelijke en gedetailleerde offerte bezorgen. Maak ook foto’s van de voertuigen, noteer hun nummerplaten en bewaar eventuele flyers en visitekaartjes. Bij ook maar enig vermoeden van malafide praktijken, neem dan meteen contact op met de politie.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.