Mie Tracteur opent museum

BOERDERIJLEVEN WORDT GETOOND OP ZOLDER, VARKENSSTAL WORDT KINDERPARADIJS

Rosette Moscato, beter bekend als Mie Tracteur, bij haar Landini. "Dat ik nu een pand heb voor mijn museum is een droom."
Benoit De Freine Rosette Moscato, beter bekend als Mie Tracteur, bij haar Landini. "Dat ik nu een pand heb voor mijn museum is een droom."
Rosette Moscato (54) uit Sint-Lenaarts, beter bekend als Mie Tracteur, ziet haar grote droom in vervulling gaan. Ze heeft in Rijkevorsel een locatie gevonden om haar plattelandsmuseum in onder te brengen. "Ik ga pas in het najaar open, maar nu kan ik het volledig inrichten zoals ik wil", lacht Mie.

Afgelopen maandag stond ze nog op de paasmarkt met haar mobiele plattelandsmuseum: Mie Tracteur is in Sint-Lenaarts en omstreken een fenomeen. Ze is gek van oude tractoren, vergeten werkmaterialen en alles wat met het boerenleven te maken heeft. Sinds enkele jaren reist Mie met haar eigen tractor, een Landini uit 1956, het hele land rond. Zo trekt ze elk jaar naar een oldtimerbijeenkomst, vroeger in Lanaken, tegenwoordig in het Nederlandse Maastricht. "Het duurt 7 uur om daar te geraken, maar ik ga dan voor verschillende dagen. Op zo'n uitstapjes neem ik mijn museumwagen mee die dan dienst doet als woonwagen."


De museumwagen van Mie is al op heel wat scholen geweest. Het is eigenlijk een mobiel plattelandsmuseum waarin een huiskamer uit de jaren 50 werd nagemaakt. "Telkens ik er ergens mee op locatie kom, trekken de aanwezigen grote ogen." Hoewel Rosette niet meteen uit een boerenfamilie komt, raakte ze 17 jaar geleden toch geïnteresseerd in het leven en de geschiedenis. Mie Tracteur verzamelde tractoren, werktuigen, servies en zelfs meubels. Zo veel dat ze er een museum mee kan starten. "Dat is altijd mijn grote droom geweest en nu heb ik een boerderij gevonden waar ik enkele ruimtes mag huren voor mijn museum", geniet Mie. "Er is natuurlijk nog veel werk, maar ik ga van de varkensstal een kinderparadijs maken, op de zolder komt het echte museum en in de koeienstal kan je dan iets drinken." Bovendien zal één van de ruimtes ingericht worden als een café uit de jaren 50. Denk niet aan een jukebox, wel aan een traditionele houten toog en een barkast uit de tijd van toen.


Mie Tracteur is nog volop afspraken aan het maken voor haar plattelandsmuseum. Op 11 oktober 2015 zou alles klaar moeten zijn en gaan de deuren van De Schuur open. De boerderij staat in Rijkevorsel, net over de grens met Sint-Lenaarts. "Ik was graag in Sint-Lenaarts gebleven, maar dit is een mooie opportuniteit." Meer informatie: ww.mietracteur.eu.

Mie Tracteur in haar mobiel museum.
Benoit De Freine Mie Tracteur in haar mobiel museum.