Gemeente laat plannen voor nieuw gemeentehuis volledig hertekenen

Cultuurprogrammatie verhuist deels naar Sint-Lenaarts

Het huidige gemeentehuis van Brecht.
Laenen Het huidige gemeentehuis van Brecht.
De gemeente laat de plannen voor een nieuw gemeentehuis volledig herbekijken omdat het vorige plan niet paste in het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) van het Gemeentepark. Door de opening van het nieuwe ontmoetingscentrum in Sint-Lenaarts is er ook een opportuniteit om in het Gemeenschapscentrum Jan Van der Noot in Brecht vrijgekomen ruimte te gebruiken.

De gemeente Brecht speelt al enige tijd met het plan om een nieuw gemeentehuis te bouwen of het bestaande te renoveren en uit te breiden. De procedure die destijds werd opgestart, is echter stilgelegd omdat het niet paste binnen het RUP. 

Joziena Slegers van Oprecht Brecht wilde weten hoever het nu staat met de plannen. “De vorige procedure is inderdaad stopgezet”, zegt burgemeester Sven Deckers (N-VA). “We hebben ondertussen ook een aantal beslissingen genomen omdat er zich opportuniteiten voordoen. Zo zal een groot deel van de culturele programmatie in het GC Jan Van Der Noot verhuizen naar het nieuwe ontmoetingscentrum in Sint-Lenaarts. Daardoor komt er meer ruimte vrij en kunnen we besparen op extra vergaderruimte in het nieuwe of te verbouwen bestaande gemeentehuis. We kunnen dan ook de raadzaal behouden in het GC. Dat gaan we dan wel compacter inrichten met moderne apparatuur zodat het ook voor meer dan alleen de gemeenteraad gebruikt kan worden. Dan kunnen verenigingen of adviesraden er ook aangenamer vergaderen.” 

Studiebureau

Wanneer de plannen voor het nieuwe gemeentehuis dan klaar zijn, is nog koffiedik kijken. “We gaan een studiebureau aanstellen die exact moet bekijken welke behoeften er zijn en hoe dat kan ingepast worden binnen het bestaande ruimtelijk uitvoeringsplan. Pas daarna kunnen we ook beslissen of het een verbouwing en uitbreiding wordt of een volledige nieuwbouw.”

Het nieuwe ontmoetingscentrum in Sint-Lenaarts.
Laenen Het nieuwe ontmoetingscentrum in Sint-Lenaarts.

De gemeenteraad heeft ondertussen ook het licht op groen gezet om voor de cafetaria van het nieuwe ontmoetingscentrum in Sint-Lenaarts naar een uitbater op zoek te gaan. Dat zou tegen september in orde moeten zijn omdat dan ook de zalen in gebruik genomen zullen worden. Die zullen dan voorlopig beheerd worden door de gemeente zelf. 

Tegen eind 2019 moet er dan een concessionaris gevonden zijn voor het geheel. “Voor de geïnteresseerde partijen zal er een infosessie over deze procedure georganiseerd worden op 5 augustus. De uiterste datum voor het insturen van de kandidaturen is 9 september”, zegt schepen Daan De Veuster (CD&V). 

“We hopen dat we een goede kandidaat vinden. Het is in elk geval een knap gebouw. Het is bijna energieneutraal, binnen- en buitenruimte kunnen worden gecombineerd voor allerhande activiteiten. Het café heeft zijn eigen buitenruimte en de foyer kan als zaal rechtstreeks gelinkt worden aan de buitenruimte in de zijstrook. Ook de podiumzaal kan volledig worden opengezet langs één kant. Naast een keuken en een kitchenette zijn er ook nog drie vergaderzalen ter beschikking op de verdieping in de nabijheid van de bibliotheek. In de podiumzaal met telescopische tribune kunnen tot 300 mensen plaatsnemen. Op de parking zijn laadpunten voorzien voor elektrische fietsen en wagens.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.