Gemeente investeert in veilige schoolomgevingen

Schepen Eline Peeters knipte vorig jaar nog het lintje door van de nieuwe Octopuspaal aan basisschool De Brug.
Klaas De Scheirder Schepen Eline Peeters knipte vorig jaar nog het lintje door van de nieuwe Octopuspaal aan basisschool De Brug.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft 14 gemeenten een subsidie gegeven voor investeringen in een veilige schoolomgeving. Voor de gemeente Brecht ging het in totaal om net geen 40.000 euro.

De gemeenten konden vorig jaar een aanvraag doen om subsidies te krijgen voor ingrepen die snel uit te voeren zijn, maar die wel onmiddellijk de verkeersveiligheid in de omgeving van scholen verhogen. Vorig jaar werd er zo al meer dan 1,5 miljoen euro aan subsidies uitgedeeld en nu volgen er dus nog een reeks. “Het is een goed teken dat meer en meer gemeenten de weg vinden naar deze subsidie”, zegt Lydia Peeters. De middelen worden onder andere gebruikt om een schoolstraat in te richten, fiets- en voetpaden heraan te leggen, markeringen, signalisatie en straatmeubilair aan te brengen en Octopuspalen en -beugels te plaatsen.”

Voorbeelden

Voor de gemeente Brecht gaat het concreet om 39.016 euro. “Wij hadden een subsidiedossier ingediend om maatregelen te nemen in alle schoolomgevingen”, zegt schepen van onder meer Mobiliteit Eline Peeters (N-VA). “Het ging dan voornamelijk om wegmarkeringen en signalisatie zoals lichtjes in de zebrapaden. Zo willen we de schoolomgevingen duidelijker zichtbaar en daardoor verkeersveiliger maken. We willlen ook nog een fietsstraat maken langs de achterkant van scholen Maria Middelares en De Brug via de Kapelweg, de A. De Clerckstraat en de E. Cavelllaan. Ook voor de school De Schakel in Sint-Lenaarts willen we infrastructurele maatregelen treffen om op de oprit/parking de auto’s te scheiden van de fietser en voetgangers. De subsidie is alvast zeker een goede stimulans voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in al onze schoolomgevingen.”