Eén groot natuurpark dat Groot Schietveld, Klein Schietveld en Kalmthoutse Heide verbindt, dat is de droom van GroenRand

Foto Benoit De Freine
De actiegroep GroenRand droomt op termijn van één groot natuurgebied ‘Natuurpark Voorkempen’ door Grenspark Kalmthoutse Heide, het Groot Schietveld en het Klein Schietveld met elkaar te verbinden. De actiegroep roept de provincie op om een onderzoek op te starten.

Het Groot Schietveld, het Klein Schietveld en de Kalmthoutse Heide zijn samen zo’n 6.300 hectare groot. Om de biodiversiteit te verhogen ijvert GroenRand naar een verbinding tussen de drie gebieden. “Uit gegevens van het Agentschap Natuur en Bos blijkt dat er onlangs een otter is gespot in de Antitankgracht”, zegt Dirk Weyler van GroenRand. “Dat bewijst dat de natuur zich aan het herstellen is en dat het nu het moment is om de versnippering van natuurgebieden tegen te gaan. De provincie heeft al landschapsbeelden laten maken van hoe we de natuur in onze provincie best met elkaar verbinden. Op ons verlanglijstje staat alvast de verbinding vanuit de Antitankgracht naar het Klein Schietveld in Brasschaat over het Groot Schietveld en de Kalmthoutse Heide. Wij vragen dat de provincie daar onderzoek zou naar willen doen.”

De drie domeinen behoren tot het Europese Natura 2000-netwerk. “Deze drie domeinen echt met elkaar verweven en verbinden zou een indrukwekkend Natuurpark Voorkempen kunnen opleveren”, zegt Weyler nog. “In verschillende adviezen en structuurplannen kunnen we lezen dat deze uitgestrekte bos- en heidegebieden als één groot, aaneengesloten geheel behouden moeten worden. Zo’n plannen stoppen niet bij de gemeentegrenzen en daarom vragen we de provincie om hulp.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.