Domein De Merel krijgt indoortennishal (als er investeerders toehappen)

TC De Merel in Brecht. Als het van de gemeente afhangt komt er een indoor tennishal naast de openluchtvelden.
Laenen TC De Merel in Brecht. Als het van de gemeente afhangt komt er een indoor tennishal naast de openluchtvelden.
De gemeente wil de tennisinfrastructuur op De Merel uitbreiden met een indoor tennishal. Die plannen bestonden al onder impuls van ex-tennisster Laurence Courtois, maar werden nooit gerealiseerd. Nu maakt de gemeente werk van een domeinconcessie om investeerders over de streep te halen. Daarna komt er ook een masterplan voor de site.

De gemeente Brecht is al een tiental jaren eigenaar van het recreatiegedeelte van het domein De Merel. De voorbije jaren werden heel wat plannen op tafel gelegd en besproken, maar tot een echte ontwikkeling kwam het nooit. Er kwam wel een parking en recent nog een cycloparcours. TC De Merel heeft er ook al decennia zijn thuisbasis. Nu wil de gemeente écht werk maken van de verdere ontwikkeling. De domeinconcessie voor de aanleg van een indoor- en outdoor tennisaccommodatie is een eerste stap. De gemeente nam daarvoor een gespecialiseerd bureau voor onder de arm. Kandidaten krijgen tot 19 september de tijd om een dossier in te dienen.

Tennishal

Laurence Courtois had ooit plannen om zo’n hal te bouwen, maar dat is nooit gebeurd. “De plannen zijn altijd afgesprongen om juridisch en financiële redenen”, zegt burgemeester Sven Deckers (N-VA). “Op aanraden van een advocaat pakken we het nu anders aan door een concessie uit te schrijven. Dat zou het voor potentiële investeerders gemakkelijker maken om bankgaranties te krijgen. Het is wel de bedoeling dat de uiteindelijke concessiehouder gaat samenwerken met TC De Merel. Het staat TC De Merel natuurlijk ook vrij om zelf een dossier in te dienen.” 

Een termijn wil de gemeente er nog niet op plakken. “Alles zal afhangen of en hoeveel kandidaten er zullen opduiken om de plannen waar te maken.” 

Joziena Slegers van Oprecht Brecht denkt wel dat het bestuur één belangrijk juridisch detail vergeten is: er zit geen schattingsverslag in het dossier voor de concessie en dat zou wettelijk verplicht zijn. “We zullen dat nakijken”, aldus Deckers nog.

Masterplan

Oppositieraadslid Luc Torfs is  blij dat er beweging komt in het dossier van De Merel, maar vraagt zich af het bij tennis alleen gaat blijven. “N-VA en CD&V spraken voor de verkiezingen over een sporthal, een horecazaak, een speeltuin en zelfs een zwembad. Of een groot speelterrein en een voet- en fietsbrug. Wat ligt er nu eigenlijk op tafel? Misschien wordt het na zeven jaar nog eens tijd om de bevolking te bevragen.” 

Volgens de meerderheid is het zeker de bedoeling om meer te bouwen dan een tennishal. “We moeten ergens beginnen”, aldus sportschepen Charlotte Beyers (N-VA). “De tennisclub is er al. Daarnaast maken we werk van een masterplan voor heel de site. We gaan ook aan de verenigingen wat de behoeften zijn op dit moment. Geschikte sportaccommodatie is dat zeker. Wat we wel willen uitsluiten, is een fuifzaal.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.