AZ Klina zet tweede ambulance in

Brecht en Sint-Job-in-'t-Goor krijgen snellere dienstverlening

Het AZ Klina rijdt sinds 1 november met een eigen ziekenwagen met als vaste standplaats woon- en zorgcentrum De Mick. De ambulance zal bemand worden door zes beroepsambulanciers aangevuld door een groep vrijwilligers. De vraag voor een extra ziekenwagen in de regio kwam er op vraag van de FOD Volksgezondheid zelf.
Kristin Cauwenberghs en Gerry Van Den Langenberg  bij de nieuwe ziekenwagen van AZ Klina op Campus De Mick.
Laenen Kristin Cauwenberghs en Gerry Van Den Langenberg bij de nieuwe ziekenwagen van AZ Klina op Campus De Mick.

De regio Brecht-Sint-Job-in-’t-Goor vormt nu een zogenaamde blinde vlek omdat de ziekenwagen er vaak noodgedwongen langer op zich laat wachten. Zeker nu ook de ambulancedienst van de Civiele Bescherming in Brasschaat was weggevallen sinds 1 november, moest er naar een oplossing gezocht worden. AZ Klina deed samen met nog kandidaten mee om de vrijgekomen licentie in te vullen en kreeg daarvoor eind augustus de toelating. Nog geen drie maanden later is de ziekenwagen operationeel.Campus De Mick, vlak bij het op- en afrittencomplex van de E19, is een strategische keuze.  “Op dit moment verzorgt het bedrijf Ambuce het dringend ziekenvervoer vanaf Campus Klina, in het centrum van Brasschaat”, zegt projectleider Pieter Van Turnhout. “Daarnaast was er de Civiele Bescherming maar die zaten toch af en toe over de ‘15 minuten’-regel.  Daarom had de FOD Volksgezondheid zelf gevraagd om in deze regio een ziekenwagen te voorzien.”

AZ Klina heeft een tweede ziekenwagen op De Mick.
Laenen AZ Klina heeft een tweede ziekenwagen op De Mick.

Aanwervingen

AZ Klina heeft voor het bemannen van de ziekenwagen ondertussen zes professionele ambulanciers aangeworven. Die worden aangevuld met vrijwilligers van onder meer het Rode Kruis en het Vlaams Kruis. De ziekenwagen staat aan de zijkant van get gebouw geparkeerd en de ambulanciers hebben er een eigen ‘container’ gekregen.  Ze kunnen ook als ondersteuning voor het revalidatiecentrum ingezet worden.  “We waren sinds 1 november operationeel en hadden al meteen drie ritten”, vertellen Gerry Van Den Langenberg en Kristin Cauwenberghs. “Na elke interventie komen we telkens terug naar onze standplaats.” Momenteel zijn er zo'n twaalf vrijwilligers aangemeld. “Maar er mogen zich nog altijd mensen aanbieden", vertelt Van Turnhout. “Als voorwaarde is wel dat ze een specifieke opleiding hebben gekregen.” 

1.600 ritten

De ambulancedienst van de Civiele Bescherming reed jaarlijks gemiddeld zo'n 1.400 ritten in de regio Brecht. Met de iets centrale ligging verwacht AZ Klina aan 1.600 ritten te komen. “Dat komt neer op zo'n vijf ritten per dag wat inderdaad vrij veel is”, vertelt Pieter Van Turnhout.  “Momenteel doen we de ritten nog met een gehuurde ziekenwagen omdat het relatief snel vooruit moest gaan. De bedoeling is wel dat we binnenkort onze eigen ziekenwagen hebben.  Die heeft echter een levertijd van zes tot acht maanden omdat het uiteraard niet zomaar een standaard bestelwagen is.” 

Een zicht binnenin de ziekenwagen.
Laenen Een zicht binnenin de ziekenwagen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.