'Nepverpleegster' ontkent diefstal bij bejaarden

Een 31-jarige nepverpleegster en drie kompanen blijven in de gevangenis voor het beroven van bejaarden in serviceflats. Het viertal komt uit een zigeunergemeenschap uit Duitsland. In Wommelgem, Brecht, Kontich, Waasmunster, Beveren en Sint-Niklaas maakten zij zes slachtoffers. Volgens de politie komen zij in aanmerking voor 25 feiten in heel Vlaanderen.

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van het viertal gisteren met een maand verlengd. De speurders van politiezone Minos (Mortsel, Boechout, Borsbeek, Wijnegem, Wommelgem) moeten nog veel informatie natrekken. PZ Minos had de auto van de 'rusthuisbende' gesignaleerd na diefstallen bij bejaarden in Wommelgem en Kontich. Die auto met Nederlandse nummerplaat werd eind vorige week opgemerkt in Geel. Daar werd het viertal gearresteerd. Volgens een persmededeling van de politie Geel komt de bende in aanmerking voor 25 diefstallen.


Net voor de zomer had de politie van Beveren alarm geslagen voor de nepverpleegster. De vrouw had toen aangebeld bij een tachtigjarige bewoonster van een serviceflat in zorgcentrum De Beuken. De verpleegster nam de vrouw mee naar de badkamer voor verzorging en ondertussen roofden de andere bendeleden de flat leeg. Er werden vooral juwelen en geld buitgemaakt.

Zigeunerfamilie

De nepverpleegster is volgens het gerecht de 31-jarige Ruscha K., een vrouw uit een Duitse zigeunerfamilie maar verblijvend in Nederland.


Advocaat Koen Van Eecke: "Mijn cliënte spreekt amper een woordje Nederlands. Toch is zij zonder tolk ondervraagd. De vrouw begrijpt weinig van wat haar wordt ten laste gelegd. Ik ga in beroep tegen haar verlengde aanhouding. Mevrouw ontkent trouwens alle ten laste gelegde feiten."


Ook zijn confrater Sam Vlaminck die een familielid van de 'nepverpleegster' verdedigt, gaat in beroep.


De politie beschikt over heel wat beelden van bewakingscamera's waarop de vier verdachten zijn te zien. Van de buit die dikwijls een grote emotionele waarde had voor de bejaarden, is niets meer teruggevonden. De auto van de bende is wel in beslag genomen. (PLA)