"50 mensen reis van hun leven geven"

VROUW MET CHRONISCH VERMOEIDHEIDSSYNDROOM SCHENKT LOTGENOTEN VAKANTIE

Sandra Galland was zelf twee jaar lang aan bed gekluisterd door CVS. "Zelfs een boterham smeren, lukte me niet meer." Nu wil ze 50 lotgenoten gratis op reis sturen.
Foto KDS Sandra Galland was zelf twee jaar lang aan bed gekluisterd door CVS. "Zelfs een boterham smeren, lukte me niet meer." Nu wil ze 50 lotgenoten gratis op reis sturen.
Twee jaar lang was ze gekluisterd aan haar bed. Zó hard had het chronisch vermoeidheidssyndroom Sandra Galland uit Sint-Job-in't-Goor onderuit gehaald. Nu ze beter is, heeft ze grote plannen: een week lang wil ze 50 lotgenoten gratis op reis laten gaan in een kasteel in de Ardennen.

Sandra Galland was een schoolvoorbeeld van iemand die leefde tegen 200 per uur: fulltime job, ernaast een snackbar met haar man, twee kinderen, een druk gevuld sociaal leven. Maar in 2000 veranderde alles. Van de levenslustige vrouw? Geen spoor meer. "Ik kon niks meer", zegt Sandra. "Doodmoe was ik. Overal spierpijn. Ik raakte mijn bed nauwelijks nog uit. Ik stond 's ochtends mee op om de kinderen mee naar school te helpen en lag de rest van de dag te slapen. Zelfs een boterham smeren, lukte me niet meer. Op zeker ogenblik was mijn hartslag nog maar 38. In rust. Kwam ik nog maar recht, dan steeg die naar 180."


Twee jaar liep Sandra de ziekenhuizen af, op zoek naar een diagnose. Pas in 2002 viel die: chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Al was de weg dan nog lang. Want om de exacte oorzaken van haar CVS aan te pakken, waren er nog een heleboel onderzoeken nodig. Sandra bleek er erg aan toe: haar lichaam was helemaal afgetakeld, en stapje voor stapje moest ze weer beter worden. Uiteindelijk duurde het zes jaar voor ze weer nagenoeg de oude was.

Ellende niet vergeten

Vandaag is Sandra weer fulltime moeder en is ze eigen baas bij haar natuurgeneeskundige praktijk. Maar nooit vergeet ze nog de ellende van haar tijd met CVS. Niet alleen omwille van het ziek zijn. Maar ook omwille van het onbegrip. "Als je doodmoe in bed ligt, is het vreselijk om mensen te horen zeggen dat het allemaal wel tussen je oren zal zitten. Of dat het aanstellerij is. Of dat je zo stilaan maar eens wat moet gaan doen. Ik wou niet liever! Maar ik kon gewoon niet."

Weekje weg op maat

Vanuit haar praktijk staat Sandra Galland elke dag lotgenoten bij met onder andere eetadvies. Maar omdat de episode van meer dan 10 jaar geleden haar zó heeft geraakt, wil ze een stap verder gaan. "Er zijn een heleboel mensen met CVS die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Ze moeten verder met een leefloon. Of een werkloosheidsuitkering. De weinige centen die ze hebben: die zijn ze kwijt aan medicatie en aan dokterskosten, omdat ze zó wanhopig hard op zoek zijn naar een uitweg. Aan dié mensen wil ik een reis aanbieden. Omdat ik weet hoe belangrijk dat is. Een week lang verzorgd worden. Gelijkgestemden tegenkomen. Niet veroordeeld worden."


Sandra wil de groep meenemen naar een kasteel in de Ardennen. Om ze daar een week lang in de watten te leggen. Mét aangepaste voeding. Mét therapeuten. Met alles erop en eraan. Alleen: om alle kosten te dekken, is er 20.000 euro nodig. Daarom start Sandra deze week met een crowdfunding-project, om de kostprijs door sponsors gedekt te krijgen. "Het moét lukken", zegt ze. "Ik moét die centen bijeen krijgen."


Meer info op de website www.worldofcrowdfunding.com/ reis-naar-gezondheid of www. adosa.be.