Vliegveld krijgt make-over

KONINKLIJKE AEROCLUB INVESTEERT 600.000 EURO IN INFRASTRUCTUUR

Burgemeester Koen Verberck, schepen Luc Sevenhans en Christoph Huys en Claude Van de Voorde van Defensie huldigen het straatnaambordje voor het vliegveld in.
Klaas De Scheirder Burgemeester Koen Verberck, schepen Luc Sevenhans en Christoph Huys en Claude Van de Voorde van Defensie huldigen het straatnaambordje voor het vliegveld in.
De Koninklijke Aeroclub Brasschaat (KACB) investeert de komende jaren zo'n 600.000 euro in vliegtuigloodsen, nieuwe klaslokalen, de aanleg van een parking en een omheining voor het vliegveld. Streefdatum voor het einde van de werken: eind 2020.

De Koninklijke Aeroclub Brasschaat is al 65 jaar gehuisvest op het vliegveld. Sinds het vertrek van het Lichte Vliegwezen is het ook beheerder. Omdat ook Kamp Noord en het Gunfire Museum volop in ontwikkeling zijn, wil ook KACB investeren in de toekomst. "Het belangrijkste hebben we eerst gedaan: ons clublokaal", lacht voorzitter Jan Thiers geruggensteund door bestuurslid Swa Van Hool. "Ook het vliegtuigcontrolecenter is bijna klaar om in gebruik genomen te worden. We hebben wel zo veel mogelijk zelf gedaan. Tot de barkrukken toe. We hebben gelukkig heel wat handige mensen in onze club."

Tankinstallatie

Het hele project kreeg de naam 'KACB 2020' mee. Alles samen zal de club zo'n 600.000 euro moeten investeren, want het houdt niet op met een nieuw clublokaal en een nieuw controlecenter. "We plannen ook nog de bouw van twee nieuwe vliegtuigloodsen van elk zo'n 1.000 vierkante meter", vertelt Jan Thiers. "Onze huidige bar en clublokaal worden omgevormd tot nieuwe klaslokalen voor de opleidingen. Daar komen ook nog burelen en vergaderruimtes. Ten slotte moet er ook nog een nieuwe tankinstallatie komen. Daarnaast willen we ook nog een nieuwe parking aanleggen en een omheining zodat alles van onze clubleden ook veilig kan gestald worden."


De Koninklijke Aeroclub Brasschaat telt alles samen zo'n 250 leden en bestaat uit de vzw Motorvliegclub Brasschaat (MVCB) en Brasschaatse Zweefvliegclub (BZC). De eerste telt zo'n 190 leden en de tweede een zestigtal. "We willen als club nu echt nog meer gaan groeien. Daarom ook dat we de investeringen willen doen." Maar het project KACB 2020 zal niet stoppen na de realisaties die nu op stapel staan.

Vliegveldlaan

"Nu we beheerder zijn van het vliegveld, moeten we ook de startbaan, de taxiwegen en het gras ertussen beheren", vertelt Swa Van Hool.


"Dat vergt ook heel wat werk. En als we naar de landingsbaan kijken dan zal dat een van de volgende jaren een investering vragen van opnieuw enkele honderdduizenden euro's voor een nieuwe asfaltlaag. Maar met één ding zijn we nu echt blij. Nu de gemeente de betonbaan officieel de naam 'Vliegveldlaan' heeft gegeven, hebben we voor het eerst in ons bestaan een echt adres! Kunnen we eindelijk een taxi bellen om iemand hier te komen ophalen als dat nodig is. Vroeger vonden die dat nooit." Burgemeester Koen Verberck en schepen Luc Sevenhans (N-VA) huldigden het straatnaambordje gisteren in samen met Luitenant-Kolonel Stafbrevethouder Christoph Huys en Luitenant-Generaal-Vlieger Claude Van de Voorde.