Vijfde dronken schepen betrapt

GEMEENTEBESTUUR STAAT VOOR CLOWN NA NIEUW GEVAL VAN DRONKENSCHAP

Luc Sevenhans.
KOS Luc Sevenhans.
Nadat deze zomer bekend raakte dat maar liefst de helft van het schepencollege betrapt werd voor rijden onder invloed van alcohol, is nu ook een vijfde (!) schepen tegen de lamp gelopen. Pechvogel van dienst is schepen van Feestelijkheden Niels de Kort (CD&V). Dat hij ook schepen van Jeugd is die jongeren moet sensibiliseren om niet te drinken wanneer ze rijden maakt het een extra pijnlijke zaak.

De Kort werd op 8 juni betrapt met een glaasje te veel op. "Het gaat hier om een onmiddellijke inning wat betekent dat schepen de Kort net boven de toegelaten grens zat. Na vier uur had hij zijn rijbewijs al terug", reageert waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA). "De Kort is dus in dezelfde periode betrapt als de andere schepenen. Toen ik in juli bij de Antwerpse gouverneur Cathy Berx op bezoek was maakte ze me erop attent dat er haar ter oren was gekomen dat er een vijfde schepen betrapt was. Ik heb toen mijn toer gedaan bij de schepenen en ben dan bij Niels uitgekomen."

Bart Brughmans.
RV Bart Brughmans.

BOB-campagnes

Toen we de Kort op de receptie ter gelegenheid van de Elfdaagse van de Vlaamse Gemeenschap, een maand nadat hij betrapt werd, vroegen of hij misschien de volgende schepen was die tegen de lamp zou lopen ontkende hij dat ten stelligste. Verberck keurt het gedrag van zijn schepen niet goed. "Ik steun de politie absoluut in hun BOB-campagnes. We zullen die ook zeker niet minderen. Ik merk wel dat de mentaliteit van de schepenen sinds de zomer veranderd is. Ze hebben er zeker hun les uit getrokken en dat is ook niet meer dan normaal. Het is alleen jammer dat het te laat is.

Tom Versompel.
BELGA Tom Versompel.

Imago

De burgemeester benadrukt dat de schepen allemaal volwassen mensen zijn die de gevolgen van hun eigen daden moeten dragen. "Niels is een goede en hardwerkende schepen en komt vaak af met goede ideeën, maar de regels zijn er voor iedereen en die moeten ook door iedereen nageleefd worden." Als schepen van Jeugd betrapt worden op rijden onder invloed is natuurlijk niet goed voor het imago. "Het is nu aan hem om dat beeld terug te veranderen en om er op een volwassen manier mee om te gaan en er conclusies uit te trekken."


Met de Kort hebben álle mannelijke schepenen, met uitzondering van Philip Cools die dronken schepen Tom Versompel (N-VA) opvolgde, positief. Eerder liepen partijgenoten Dirk de Kort, de oom van Niels, Bart Brughmans, Luc Sevenhans (N-VA) en Tom Versompel (N-VA) tegen de lamp. Die laatste zelfs drie keer, waarvan twee keer op één avond."


Tom Versompel nam eind augustus ontslag als schepen, maar is nog wel actief als gemeenteraadslid. Sevenhans, Brughmans en Dirk de Kort blijven wel gewoon schepen. De andere schepen, Karina Hans (N-VA), Adinda Van Gerven (N-VA), Philip Cools (N-VA) en Sophie De Roeck (CD&V) blijven, althans voorlopig, buiten schot.


"Ik durf echt te zweren dat ik nooit achter het stuur kruip wanneer ik een glaasje teveel op heb", zegt collega-schepen Adinda Van Gerven. "En wanneer ik met de auto ben, dan drink ik gewoon niet. Gelukkig heb ik een goede man die wel eens 'bob' van dienst is." De Kort wenst zelf niet te reageren.

Dirk de Kort.
RV Dirk de Kort.

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be of SMS naar 3535.

Niels de Kort.
Nina Bernaerts Niels de Kort.