Terrein van Volkstuin Brasschaat niet langer militair domein

Het bestuur van Votubra is tevreden met de aankoop.
RV Het bestuur van Votubra is tevreden met de aankoop.
Minister van Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft het licht op groen gezet voor de aankoop van de gronden van de Volkstuin Brasschaat vzw aan de Ploegsebaan. De gronden waren vroeger eigendom van defensie, maar komen nu onder het beheer van het Agentschap Natuur en Bos. Zij gaan er een centrale loods bouwen aan de voorzijde en achteraan blijft de ruimte beschikbaar voor de volkstuintjes.

De gronden aan de Ploegsebaan zijn al sinds de oprichting van het militair kamp in 1815 de plaats waar ook de militairen hun groenten teelden. Vanuit de oude tuin, die nog werden bewerkt door gepensioneerde militairen, werd samen met enkele sympathisanten de Volkstuin Brasschaat vzw (VOTUBRA) opgericht. 

De vzw wil activiteiten uitbouwen rond tuinbouw en dit met de nadruk op het stimuleren van milieubewust telen van groenten, klein fruit en vruchten van fruitbomen. Oude teelttechnieken, die veelal verloren zijn gegaan, worden eveneens bewerkstelligd. “Tijdens de vorige legislatuur hadden we al een ruimtelijk uitvoeringsplan laten opmaken”, zegt Vlaams parlementslid en voormalig schepen Dirk de Kort (CD&V). “ANB zou er een loods bouwen en achteraan zouden de gronden dan kunnen blijven dienstdoen als volkstuin. Nu de minister zijn handtekening heeft gezet, krijgen die plannen ook meteen zekerheid.” 

De vzw zelf is ook tevreden. “Nu kunnen we investeringen gaan doen zoals het onder meer het meer toegankelijk maken van de volkstuin voor de buurt, zegt voorzitter Dirk Verstraeten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.