PvdA: “Geen verkiezingsborden? Dat is om de kleine partijen te pesten”

Leden van PvdA klagen feit aan dat de gemeente geen verkiezingsborden meer plaatst.
Toon Verheijen Leden van PvdA klagen feit aan dat de gemeente geen verkiezingsborden meer plaatst.
Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om in aanloop van de verkiezingen van 26 mei géén gemeentelijke verkiezingsborden te plaatsen. Reden: de borden zijn versleten en zouden nog hooguit één keer gebruikt kunnen worden. “Dit is een pestvorm om kleine partijen tegen te houden”, aldus Rob Eeman van PvdA.

Het is in elke Vlaamse gemeente een aloude traditie. Naast de eigen afficheborden die de partijen zelf plaatsen op privédomein bij partijgenoten of sympathisanten, plaats ook de gemeente verkiezingsborden op het openbare domein.  Dat is in Brasschaat niet anders en de voorbije jaren werd telkens in aanloop van de verkiezingen op negen locaties in de verschillende wijken in totaal 54 borden geplaatst, zes per locatie. Eentje voor de kieslijsten en de zes andere voor de campagnebeelden. 

Versleten

Nu heeft de gemeente beslist om ze niet meer te plaatsen. De motivering is te lezen in het collegebesluit. “Tijdens de vorige verkiezingen werd de helft van de borden niet gebruikt. De meeste borden zijn ook totaal versleten. Ze kunnen nog éénmalig gebruikt worden." Het advies van de technische dienst zou ook zijn om er geen meer te plaatsen. Er wordt ook verwezen naar de kostprijs van 8.655 euro per verkiezing voor het plaatsen, plakken, afbreken, proper maken en herstellen van de borden. “Als er beslist wordt om ze niet meer te plaatsen, vallen die kosten weg en komt er stockageruimte vrij. Als er nieuwe borden gekocht moeten worden, zal dit al snel 30.000 euro kosten.”  Waarop het college besliste om alvast deze verkiezingen de borden niet te plaatsen.

Pestgedrag

Rob Eeman van PvdA is niet te spreken over de beslissing. “Dit is gewoon pestgedrag om de kleine partijen geen kans te geven”, aldus Eeman. “Het gaat ook tegen elk democratisch principe in om alle partijen even veel kansen te geven. Het is inderdaad wettelijk niet verplicht, maar als we alleen de wettelijke verplichtingen gaan uitvoeren dan gaat het saai worden. Dan moeten we ook geen kerstverlichting hangen of met de Vlaamse feestdag heel de Bredabaan met vlaggen versieren.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.