Protest aan gemeentehuis tegen stopzetting poets- en karweidienst: “Einde aan speciale band met klanten, en dat doet pijn”

Alles samen kwamen ruim 150 mensen mee actievoeren.
Klaas De Scheirder Alles samen kwamen ruim 150 mensen mee actievoeren.
Een 150-tal actievoerders, onder wie personeel en leden van alle oppositiepartijen, liet voor de gemeenteraad massaal zijn stem horen tegen de geplande stopzetting van de gemeentelijke poets- en karwei. “Dit doet pijn, want we deden meer dan alleen maar poetsen voor onze klanten. We hadden een speciale band”, zegt poetsvrouw Mireille Eichinger (53). Het punt werd alsnog goedgekeurd. 

Enkele weken geleden maakte het gemeentebestuur bekend dat de bestaande poets- en karweidienst, die alles samen een zestigtal personeelsleden telt, zou ophouden te bestaan. De dienst bestaat al 40 jaar, maar beconcurreert volgens het gemeentebestuur privé-bedrijven. De gemeente maakt gebruik van een uitdoofbeleid de komende 5 jaar. De karweidienst zal al stoppen op 1 januari 2020, maar die enkele personeelsleden gaan dan over naar de technische dienst/groendienst. Het lokte meteen heel wat verontwaardigde reacties uit bij het personeel, bij klanten en bij de oppositiepartijen PVDA, Brasschaat2012, Vlaams Belang én CD&V. Ze vormden tijdens de actie één front tegen de meerderheid. Maar tijdens de actie blijkt vooral dat het personeel nog altijd zwaar is aangeslagen. Zo ook de 53-jarige Mireille Eichinger. Ze werkt twaalf jaar voor de poets- en karweidienst. “Welke reden is hier echt voor ? We hebben er het raden naar. Tot twee maanden geleden hebben ze zelfs nog mensen aangenomen. Het doet vooral pijn omdat we méér waren dan poetsvrouwen. We hadden een speciale band met onze klanten. We deden af en toe zelfs buiten de uren iets voor hen.” De gemeente belooft dat de personeelsleden begeleid zullen worden naar de privé of naar een andere dienst binnen de gemeente. “Maar wat is het alternatief ? Poetsen in schoolgebouwen? Voor veel alleenstaanden met kinderen gaat dat niet. Weet je wat erg is? Onze job hangt hier puur van een politieke beslissing af.”

Het personeel was ook dikwijls een vertrouwenspersoon. Ze deden zoveel meer dan poetsen, zoals af en toe eens een boodschap en ook gewoon eens goed luisteren naar de mensen

Rob Eeman

Uithalen

De oppositie haalde tijdens de actie hard uit en vooral afscheidnemend burgemeester Jan Jambon (N-VA) was kop van Jut. “Job, jobs, jobs. Dat waren de woorden die Jan Jambon uitspraak bij het bekendmaken van het regeerakkoord”, vertelt Rob Eeman van PVDA. “In Brasschaat telt dat blijkbaar niet. Het personeel was de ideale brugfiguur tussen het OCMW en haar klanten. Ze waren ook dikwijls een vertrouwenspersoon. Ze deden zoveel meer dan poetsen, zoals af en toe eens een boodschap, ze helpen bij andere huishoudelijke taakjes of gewoon eens goed luisteren.” Dezelfde woorden waren ook te horen bij Bart Brughmans (CD&V) – die zelf twaalf jaar voorzitter van het OCMW is geweest – Luc Van Der Schoepen van Vlaams Belang en Inge Hermans van Brasschaat 2012. Inge Hermans is ook duidelijk. “Er wordt een uitdoofscenario op tafel gelegd dat zal lopen over vijf jaar, waarbij de besparing tegen 2026 van 361.483 euro het enige doel lijkt. Daarnaast is er in heel de nota niet de minste schijn van duidelijkheid over de loon –en arbeidsvoorwaarden voor het bang afwachtende personeel.”

Elke poetshulp krijgt van onze dienst HRM een individuele begeleiding met een groot aanbod aan mogelijkheden. Mensen die met pensioen gaan binnen 5 jaren mogen blijven tot dan

Karina Hans

Respect

Uiteindelijk werd het punt toch goedgekeurd. Schepen van Sociale Zaken Karina Hans bleef ook haar standpunt verdedigen. “We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Karina Hans. “Wij hebben met verschillende organisaties gesprekken gehad om het personeel over te nemen, zoals met Villers, Familiehulp, Zorgbedrijf Brasschaat en nog een zelfstandige organisatie. Bovendien zitten we in Brasschaat met niet minder dan 28 bureaus die werken met dienstencheques. Uiteindelijk kozen we niet voor een overname door een bedrijf, maar laten we het personeel vrij in de keuze. Elke poetshulp krijgt van onze dienst HRM een individuele begeleiding met een groot aanbod van mogelijkheden. Mensen die met pensioen gaan binnen die 5 jaren mogen blijven tot hun pensioen. Open functies binnen onze interieurverzorgende diensten worden eerst aan hun aangeboden. Ook administratieve functies moeten kunnen, mits kandidaten eerst een ingangsexamen afleggen. De beslissing van het uitdoofscenario poets- en karweidienst is menselijk zwaar te noemen, maar ik ben ervan overtuigd dat we iedereen met respect en op een warme correcte wijze kunnen verder helpen naar een volgende tewerkstelling.”

Alles samen kwamen ruim 150 mensen mee actievoeren.
Klaas De Scheirder Alles samen kwamen ruim 150 mensen mee actievoeren.
Alles samen kwamen ruim 150 mensen mee actievoeren.
Klaas De Scheirder Alles samen kwamen ruim 150 mensen mee actievoeren.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ward Dewinter

    De echte reden is dat men de, maar liefst de 28 bedrijven die dienstencheque diensten aanbieden , niet voor de voeten wil lopen ! Bedrijven die n.b. ZWARE subsidies ontvangen ,m.a.w. betaald door U en ik ! En vooral goedkope diensten aanbieden aan zij die het niet nodig hebben ! Een poetsvrouw voor 6.30€ per uur en de rest betaald door de belastingbetaler!

  • emiel Clarijs

    Naast het personeel worden hier ook de gebruikers van deze diensten in de kou gezet, oudere mensen hebben na jaren een vertrouwensband opgebouwd met 'hun' poetsvrouw, maar mensen en vooral ouderen blijken bij dit bestuur van geen belang.