Philippe De Backer geeft laatste gastcollege in ‘zijn’ Sint-Michielscollege: “Hopelijk geeft nu elke school les over privacy”

Minister voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) bezoekt voor zijn laatste les Privacy het Sint-Michielscollege in Brasschaat.
Klaas De Scheirder Minister voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) bezoekt voor zijn laatste les Privacy het Sint-Michielscollege in Brasschaat.
Minister Philippe De Backer zet na drie jaar een punt achter zijn toer door België waarbij hij scholieren bewust probeerde te maken van hun online privacy. Zijn laatste les vond plaats in het Sint-Michielscollege van Brasschaat, waar hij zelf twaalf jaar op de schoolbanken heeft gezeten. “Ik hoop dat leerlingen er iets van opsteken en bewuster omgaan met wat ze delen op sociale media”, zegt De Backer.

De minister speelde voor zijn laatste les een thuismatch. De Backer gaf aan de scholieren van de hogere jaren van het Sint-Michielscollege les over het belang van online privacy. “Ik heb het drie jaar gedaan en ontzettend veel positieve reacties gekregen”, vertelt De Backer. “Toen ik als staatssecretaris begon, merkte ik snel dat mediawijsheid soms ver te zoeken was. Daarom besloot ik aan die scholentoer te beginnen. Het sloeg wel aan, want heel wat scholen hebben me teruggevraagd. Ik hoop alleen dat de les nu blijft hangen. Niet alleen bij de leerlingen, maar ook bij de leerkrachten en directies. Sociale media en internet zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van jongeren. Ze staan op met Snapchat, lunchen met Instagram, maken hun huiswerk met Google, checken ondertussen Twitter en gaan slapen met Facebook. Dat maakt ze kwetsbaar als ze er geen rekening mee houden dat hun digitale leven ook tegen hen kan gebruikt worden. Het was mijn taak als minister om jongeren bewust te maken van het belang van hun privacy.”

Gezichtsherkenning

Tijdens de les gaf de minister een aantal tips, zoals het gebruik van verschillende paswoorden, het afplakken van je webcam, vriendenlijsten beperken op Facebook, privacy-instellingen bekijken van apps of oppassen wat je in apps als Messenger allemaal typt, want zelfs nog voor het versturen van een chatbericht wordt het al digitaal opgeslagen. “Het was enorm leerrijk”, vindt Benjamin uit het vierde middelbaar. “Heel wat zaken weet je wel, maar je houdt er niet altijd rekening mee. Ik ga straks wel kijken of mijn gezichtsherkenning op Facebook wel uit staat.” De Backer is blij dat Privcacy ondertussen is opgenomen in de eindtermen. “Het is ook van belang dat je het eigenlijk al begint te leren aan jonge gasten van 11 tot 12 jaar. Dan beginnen ze meestal met de eerste stappen op sociale media.”

Pesten

De Backer waarschuwt ook dat sociale media gevaarlijk zijn voor pestgedrag. “Door de komst van sociale media stopt pesten niet meer aan de schoolpoort, maar gaat het pesten soms 24 uur door. We mogen de impact daarvan niet onderschatten. Wanneer een ongewenst filmpje circuleert, aarzel dan niet om klacht in te dienen bij de politie en bij de Gegevensbeschermingsautoriteit. Diegene die het filmpje online heeft gezet, riskeert een boete voor het niet respecteren van de privacy van het slachtoffer.” Meer info op www.ikbeslis.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.