Paarden (en twee ezels) gewijd in hondenweer

De wijding van de dieren is een traditie op de Sint-Hubertusviering.
Foto Benoit De Freine De wijding van de dieren is een traditie op de Sint-Hubertusviering.
De naamdag van Sint-Hubertus, patroonheilige van de jacht, werd gisteren voor de 63e keer gevierd in het Gemeentepark van Brasschaat. Bezoekers konden er hun paarden en huisdieren laten wijden en deden dat massaal, ondanks het (toepasselijke) hondenweer.

Het startschot werd gegeven met de Sint-Hubertusmis in de Sint-Antoniuskerk. Na afloop trok de priester in een kleurrijke stoet met beeltenis van de Heilige Hubertus richting het park vlakbij het Kasteel van Brasschaat. Daar konden bezoekers hun huisdieren laten wijden. "Meneer pastoor zijn kwispel met wijwater stond niet stil", zegt Dirk de With, secretaris van de Sint-Hubertus Jachthoornblazers en organisator van het event.

Everzwijn

"Ondanks het enorm slechte weer was de opkomst van baasjes met huisdieren groot. Naast de vele honden en paarden werden er zelfs twee ezels gewijd. Nadien bleven de mensen in onze tenten hangen om te genieten van een hondendemonstratie en de wildverkoop voor het goede doel. De opbrengst daarvan gaat integraal naar vzw De Antwerpse Hulphonden. Hoeveel de verkoop van fazanten, bosduiven, konijnen, eenden en ander wild heeft opgeleverd, moet nog berekend worden. Maar ons everzwijn is per opbod verkocht aan maar liefst 370 euro." Een paar honderd bezoekers bleef nog heel de namiddag hangen voor een wildgerechtje en een borrel. (BSB)