Op een dag vind je de bom van je leven

JOBDAG BATALJON ARTILLERIE LOKT 60 GEÏNTERESSEERDEN

Een vrouw houdt stevig een bom vast. Als ze die maar niet op haar tenen laat vallen...
Laenen Een vrouw houdt stevig een bom vast. Als ze die maar niet op haar tenen laat vallen...
Het Bataljon Artillerie in Brasschaat telt momenteel een tekort van 84 'gewone' soldaten. Van de zeven pelotons van elk 42 manschappen zijn er maar vijf ingevuld. Gisteren werd een jobdag georganiseerd waarop toch een zestigtal geïnteresseerden kwamen opdagen. "Maar veel haken er ook af omdat ze het werk onderschatten of omdat ze lijden aan het Xavier Waterslaeghers-syndroom."

Het Bataljon Artillerie telt zo'n 700 manschappen waarvan tweederde is gestationeerd in Brasschaat. De soldaten die kiezen voor artillerie, moeten werken met grondafweergeschut. Het is de grootste eenheid van Defensie en ze werken met het zwaarste 'geschut'. Op een slagveld moeten zij zorgen voor ontploffingen, rookschermen of lichtvuren boven het terrein. Ze kunnen na het worden van kanonnier doorgroeien tot observator die de kanonnier moet aansturen of zelf een 'tactical air controler' die rechtstreeks in contact staat met F16-piloten voor het droppen van bommen. Eventueel kunnen ze ook doorstromen naar de paracommando's. Kandidaten mogen maximaal 26 jaar zijn. Voor 'gewone' basissoldaat is niet meteen een opleiding vereist.

Op de jobdag staat het zware geschut klaar.
Laenen Op de jobdag staat het zware geschut klaar.

Bewaking

In een eerste fase worden er 22 soldaten gezocht voor Brasschaat en 9 voor Nieuwpoort. Maar in werkelijkheid is het tekort groter. "Het Bataljon Artillerie omvat eigenlijk zeven pelotons van 42 'gewone' soldaten, waarvan er twee gewoon niet zijn ingevuld", zeggen kolonel Filip Huys, die aan het hoofd staat van de Artillerie, en commandant Johan Coenen van het Informatiecentrum. "Dat komt neer op 84 mensen. Er is altijd wel een tekort geweest, maar de voorbije jaren is dat toch wel wat gestegen. Vooral de fors gestegen werkdruk de laatste jaren zat daar toch voor iets tussen. Onze mensen worden immers ook ingezet voor de bewakingsopdrachten op straat in Antwerpen sinds de aanslagen. Tot vorig jaar september was het geen uitzondering dat onze jongens tot 180 nachten per jaar van huis waren. Nu hebben we dat gelukkig kunnen afbouwen, maar je mag toch nog altijd negentig tot honderd nachten rekenen. En we staan niet alleen in Antwerpen. Zo zorgen we ook mee voor de beveiliging in Doel. Veel kandidaten hebben dikwijls een verkeerd beeld van wat ze moeten doen of hebben - om het cru te zeggen - een Xavier Waterslaeghers-syndroom. Werken bij Defensie is echt niet zomaar wat rondlummelen op een kazerne."

Militairen in actie op het terrein.
Laenen Militairen in actie op het terrein.

Meer kandidaten

De volgende jaren zullen er ook jaarlijks nog gemiddeld een vijftal mensen met pensioen gaan. Er is dus wel nood aan nieuwe instroom. Maar bij Defensie merken ze wel weer een aantrekkingskracht. "De voorbije jaren hadden we gemiddeld zo'n twintig kandidaten. Nu zijn er dat zestig. Dat is zeker positief. Defensie blijft ook nog altijd een 'bedrijf' waar je uiteindelijk toch werkzekerheid hebt voor zeker acht jaar. Inderdaad, niet meer voor onbepaalde tijd, maar het blijft wel acht jaar. En na die tijd bestaat ook echt de kans om door te groeien. Of je moet écht het varken hebben uitgehangen (lacht)." Meer info op www.werkenbijdefensie.be.

Militairen houden een oefening voor het publiek.
Laenen Militairen houden een oefening voor het publiek.