Oma (85) springt uit een vliegmachien

KLEINKINDEREN HELPEN DROOM VAN IRENE WAARMAKEN

Kleindochter Marlies (28) geeft haar oma nog een laatste peptalk.
Alfons Schryvers Kleindochter Marlies (28) geeft haar oma nog een laatste peptalk.
Begin september mocht ze om veiligheidsredenen op het vliegveld van Hoevenen geen duosprong maken uit een vliegtuig. Daarom trok oma Irene Van Eyndhoven (85) naar Spa. Daar lukte het wel. "Als je uit het vliegtuig valt, ben je net dronken, maar nadien zweef je zalig door de lucht", geniet ze nog na.

Ze is 85, en Irene Van Eyndhoven uit Brasschaat heeft een uit de kluiten gewassen bucket list, met bovenaan een parachutesprong uit een vliegtuig.


Samen met twee van haar kleinkinderen, Marlies (28) en Anneleen (33) trok ze naar het vliegveld van Hoevenen en liet zich inschrijven voor haar eerste duosprong.


"Mijn kinderen zagen het eerst niet zitten, maar dankzij het doorzettingsvermogen van mijn kleinkinderen kon het niet mislukken. Bovendien was de toestemming van de huisarts in orde. Pas nadat we in Hoevenen met de instructeur hadden geoefend kwam het verdict dat ik niet mocht springen. Volgens hen was ik niet soepel genoegom tijdens de landing mijn benen tijdig op te trekken. Ze vreesden dat ik mijn benen zou breken. Natuurlijk ben ik niet meer zo soepel als een twintigjarige maar ik weet wel hoe ik mijn benen moet intrekken. Dat hadden we thuis trouwens al vaak geoefend op een stoel. Ik was uitermate teleurgesteld, tot ik hoorde dat er in Spa een gespecialiseerd vliegveld is voor duosprongen met ouderen en gehandicapten. Toen heb ik niet meer getwijfeld", zegt Irene.

En daar gaat ze!
RV En daar gaat ze!

Duizelig onderweg

De begeleider in Spa was heel vriendelijk, vertelt Irene. "Ik kreeg een speciaal pak aan met handgrepen op de knieën, om mijn benen makkelijker te buigen. Bij de landing trok de instructeur aan de handgrepen en alles gebeurde automatisch. Dankzij zijn hulp maakten we een feilloze landing. Om niet al te lang in het vliegtuig te moeten zitten kreeg ik een plaatsje vooraan in het vliegtuig om als eerste te kunnen springen. Van zodra je uit het vliegtuig valt verloopt alles heel snel. Je begint te draaien en ook de plotse ruk, als het valscherm zich opent, is erg spannend. Daarna is het veel te snel voorbij", vindt ze.

Bruiswater

Schrik heeft ze niet gehad. "Maar na de landing was ik net dronken. Samen met mijn kleinkinderen heb ik eerst een bruiswater gedronken om mijn maag weer in de plooi te krijgen. Dat was blijkbaar een goede remedie want nadien hebben we de dag afgesloten met een lekkere etentje. En een trappist natuurlijk (lacht)."


Of het voor herhaling vatbaar is? "Het was alles wat ik verwacht had en meer. Dat is het belangrijkste."