Na vijf jaar eindelijk eerste spadesteek voor uitbreiding brandweerkazerne

Jan Jambon en Goele Fonteyn leggen de eerste steen.
Klaas De Scheirder Jan Jambon en Goele Fonteyn leggen de eerste steen.
De uitbreiding van de brandweerkazerne en het samenvoegen van de twee magazijnen voor de technische dienst van de gemeente is eindelijk gestart. De eerste spadesteek heeft meer dan vijf jaar op zich laten wachten door allerlei tegenslagen. Over twee jaar moeten de bouwwerken afgerond zijn.

Het is 2014 wanneer de gemeente Brasschaat een eerste afspraak heeft met de architecten over de plannen voor de uitbreiding van het gemeentemagazijn én van de brandweerkazerne aan De Mortel. “Maar als je wil weten of de wet van Murphy bestaat, dan moet je dat hier in Brasschaat maar eens komen vragen”, lacht burgemeester Jan Jambon (N-VA). “Na de aanstelling van de eerste architecten volgden er verschillende discussies, ingebrekestellingen en werden er zelfs drie pv’s opgesteld. Uiteindelijk duurde het tot 2018 vooraleer we de lastvoorwaarden konden opstellen en toen bleken de twee binnengekomen offertes ook nog eens ons budget te overschrijden. Na wat wikken en wegen hebben we dan toch maar voor de verhoging van het budget gekozen.” Alles samen investeert de gemeente nu zo’n 4,5 miljoen euro.

Efficiënte

De technische dienst zit nu met magazijnen aan de Ploegsebaan en aan De Mortel. Na de uitbreiding zal alles vooral veel efficiënter kunnen gaan. “Geen over en weer gerij meer, maar één refter, één blok sanitair, één kleedkamer. Het personeel zal ook flexibeler ingezet kunnen worden”, zegt schepen Goele Fonteyn (N-VA). “Op deze vernieuwde locatie zal ook een nieuwe zoutloods komen voor de winter zodat we daarmee ook veel centraler zitten.” In het nieuwe gebouw, een langgerekte L-vormige luifel, komen drie verschillende delen. Een stuk wordt daarvan een afgesloten garage en lasatelier, het middelste deel wordt een hangar met stelplaatsen en het achterste een luifel. De gebouwen aan de Ploegsebaan zullen afgebroken worden en daar komen woningen.

Brandweer

Ook de brandweerkazerne die op dezelfde site zit, krijgt een fikse uitbreiding. Eentje die nodig was. “Politiek gezien vind ik het veranderen van rood naar oranje niet zo erg, maar voor een brandweerwagen is dat wel het geval”, lacht Jan Jambon. “Om maar te zeggen: het materiaal stond altijd buiten en dat kan ook niet de bedoeling zijn.” Dat beaamt ook brandweercommandant van de Brandweerzone Rand post Brasschaat, Koen Vanderzwalm. “Het is duur en kostbaar materiaal waar we zorg proberen voor te dragen”, zegt de brandweercommandant. “Bovendien was de huidige kazerne enorm krap aan het worden. Soms moesten we eerst een wagen buitenrijden om dan met een andere te kunnen vertrekken. We hadden voor ons personeel en vrijwilligers zelfs geen enkel lockertje meer op reserve. We zullen dus blij zijn als de uitbreiding er is.”

De nieuwbouw van de brandweer.
Gafoa De nieuwbouw van de brandweer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.