Leger werft aan... met hindernissenparcours

1.700 DEELNEMERS ZIEN 15 KM LANG AF OP EERSTE BATTLEFIELD RUN

De rekruten gaan diep om te tonen wat ze waard zijn.
Klaas De Scheirder De rekruten gaan diep om te tonen wat ze waard zijn.
Vijftien kilometer ploeteren op een hindernissenparcours op het militair domein van Brasschaat. Dat is de nieuwe strategie van defensie om rekruten aan te spreken. The Battlefield Run werd zaterdag voor de eerste keer georganiseerd. Ook schieten en nepgranaten werpen behoorde tot de opdrachten.

Het leger kende de afgelopen jaren een leegloop en daar wil defensie dringend iets aan doen. De vele opendeurdagen en standjes op evenementen blijken namelijk niet meer voldoende te zijn om jongeren warm te maken voor het leger.


"Van de nieuwe generatie jongeren hebben zelfs de ouders geen dienstplicht meer hoeven doen. Hoe moeten we die mensen warm krijgen ?", vraagt luitenant-kolonel Quentin Van Kerckhoven van het Kwartier West (Brasschaat) zich af.

Enkele spectaculaire obstakels maken het parcours nog zwaarder.
Klaas De Scheirder Enkele spectaculaire obstakels maken het parcours nog zwaarder.

Gemikt op 300 deelnemers

"Zelf activiteiten organiseren voor burgers is daarop een deel van het antwoord. Voor het eerst organiseren we The Battlefield Run voor het grote publiek, een hindernissenparcours van vijftien kilometer zoals Spartacus Run of Strong Viking. Anders dan die wedstrijden beschikken wij over militaire materialen en organiseren wij ook tussenstops met schietoefeningen of het werpen met granaten. Nepgranaten wel te verstaan", zegt Van Kerckhoven met een knipoog.


"We mikten initieel op 300 deelnemers maar dat zijn er uiteindelijk 1.700 geworden, waarvan ongeveer de helft tussen 16 en 27 jaar, onze doelgroep. We kregen van enkelingen de vraag of ze zich maandag meteen mogen aanmelden bij het leger als ze de finish halen. Het antwoord is neen", lacht de luitenant-kolonel.


"Maar dat zijn de mannen en vrouwen die wij nodig hebben."

Minister Vandeput spreekt de menigte toe.
Klaas De Scheirder Minister Vandeput spreekt de menigte toe.

Frederik Van Lierde

De deelnemers moesten zaterdag lopen, klimmen, ploeteren, balanceren, kruipen, springen, schieten en werpen om zich een weg tot de eindmeet te banen. Ze liepen over het militair vliegveld, door het wapenmuseum en het fort van Brasschaat. Topsporters als Frederik Van Lierde en Jens Scheurmans gaven het startschot.

Woensdag jobdag

Ook Steven Vandeput (N-VA), federaal minister van defensie, kwam ter plaatse om een kanonschot te lossen. "We zoeken het komende jaar 1.650 nieuwe mensen bij defensie", benadrukt de minister. "Dankzij dit soort initiatieven ben ik ervan overtuigd dat we dat doel zullen halen. De sfeer die hier vandaag hangt, de dynamiek, de energie, het kameraadschap. Dat is eigen aan defensie, een reden om voor ons te komen werken. Of ik het parcours ook zelf zal afleggen? Ik vrees ervoor", besluit Vandeput.


Op woensdag 3 oktober volgt er een jobdag van defensie op het domein in Brasschaat.