Jan Jambon blaast iedereen omver in Brasschaat

N-VA behaalt absolute meerderheid maar zoekt toch coalitiepartner

Jan Jambon viert de overwinning.
Dirk Laenen Jan Jambon viert de overwinning.
N-VA kwam, zag en overwon al in 2012 en deed dat op zondag 14 oktober nog eens fijntjes over. De partij behaalde iets meer dan 44 procent van de stemme, goed voor een absolute meerderheid. Toch wil het met CD&V of Open Vld een coalitie aangaan. CD&V was zwaar ontgoocheld in het eigen resultaat met een verlies van drie zetels.

De resultaten in Brasschaat lieten door een falen van het systeem in Brussel even op zich wachten, maar ze waren toch vrij snel duidelijk. Vooral N-VA had reden tot feest. De partij had vanuit een bepaalde hoek nogal kritiek te verwerken gekregen op het feit dat Jan Jambon wel de lijst trekt, maar geen burgemeester wordt. "We hebben dat niet slecht gedaan hé", lacht Jan Jambon. "Toen ik de resultaten bekeek, dacht ik meteen: 'dit maakt een mens content'. Ik dacht eerlijk dat we zes jaar geleden bijna aan ons plafond zaten, maar nu doen we zelfs nog beter. We halen een absolute meerderheid. Doet ons dat goed ten aanzien van de vele criticasters? Ja. Maar uiteindelijk zijn er dat ook maar een paar. En die zul je altijd hebben, maar de mensen op straat hebben ons blijkbaar toch aangetoond dat we goed bezig zijn."


Ondanks dat N-VA een nipte meerderheid heeft, wil het toch op zoek naar een partner. Dat wordt h20etzij huidige coalitiepartner CD&V, hetzij Open Vld dat twee zetels heeft gehaald. "Met één zetel verschil begin ik er niet aan", aldus Jan Jambon. "De gesprekken zullen de komende dagen wel volgen. Misschien dat ze nu te ontgoocheld zijn. Voor ons moet het ook niet meteen. Er bestaat geen andere mogelijkheid dan met ons samen te gaan dus achter onze rug kan er al niets anders bedisseld worden. Laat ons dus maar eerst even genieten en dan zullen we wel zien."


Zwaar verlies


Voor CD&V werden de verkiezingen een zware dobber. Geen negen, maar nog maar zes zetels. "We kunnen niet anders dan N-VA proficiat wensen", zegt Dirk de Kort. "Natuurlijk hadden we dit niet verwacht. Het is voor ons zeker een klap en we zullen dit moeten verwerken. We dachten dat we een goede campagne hadden gevoerd. We hadden er echt een goed gevoel bij en toch krijgen we het deksel zwaar op de neus. Wil N-VA er ons toch nog bij? De bal ligt in hun kamp. Zij zijn de grootste. Dan zullen er toch nog gesprekken moeten volgen want het is afwachten wat ze ons gunnen en of wij ons inhoudelijk dan nog wel vinden in het bestuursakkoord." Ook Open Vld is met twee zetels blijkbaar een mogelijke gesprekspartner voor N-VA. "We hebben nog niets gehoord", zegt Christophe Thomas van Open Vld. "Helemaal gelukkig zijn we ook niet. We winnen wel stemmen, maar gaan er ook niet meteen op vooruit in zetels. Dat hadden we toch graag anders gezien. We wachten nu op een telefoon van N-VA." Brasschaat 2012 wacht waarschijnlijk dus een nieuwe oppositiekuur. De partij verloor ook een van haar vijf zetels. Voor PVDA is het wel gelukt. Zij wisten één zetel te veroveren die waarschijnlijk door Rob Eeman zal ingevuld worden. Vlaams Belang wist met drie zetels ook stand te houden.

Jan Jambon viert de overwinning.
Dirk Laenen Jan Jambon viert de overwinning.
Jan Jambon viert de overwinning.
Dirk Laenen Jan Jambon viert de overwinning.