Igean bindt strijd aan met te zware huisvuilzakken: “Toon wat meer begrip voor onze ophalers”

Rien en Koen tillen tussen de 500 en 800 vuilniszakken per dag. “En elke dag zijn erbij die te zwaar zijn.”
Toon Rien en Koen tillen tussen de 500 en 800 vuilniszakken per dag. “En elke dag zijn erbij die te zwaar zijn.”
Intercommunale Igean start een campagne om de inwoners van haar 27 gemeenten in de noord- en zuidrand van Antwerpen, aan te sporen om de vuilniszakken niet zwaarder dan 15 kilogram te maken. “Het maximumgewicht staat in alle politiereglementen, maar de handhaving is moeilijk”, zegt voorzitter van Igean Erik Broeckx.

Koen Bruynseels en Rien Dockx werken respectievelijk 15 en 10 jaar als ophaler voor Igean. Dagelijks trekken ze met een van de 32 ophaalwagens de baan op om het afval in een van de 27 aangesloten gemeenten op te halen. In dertien gemeenten wordt het restafval nog altijd opgehaald in vuilniszakken en dat betekent zwaar labeur. Dagelijks komt het neer op zo’n 12.500 kilogram afval. 

“Het gebeurt dagelijks dat wij zakken zwaarder dan 15 kilogram moeten tillen”, vertellen Rien en Koen. “Onlangs zelfs eentje van meer dan 30. Als je weet dat we er tussen de 500 en 800 moeten tillen per dag, dan telt dat op. Soms moeten we ook nog enkele meters afleggen over fiets- of voetpaden om tot aan de wagen te geraken.

Kattenbakvulling

Met de campagne ‘Niet te zwaar een mooi gebaar’ hoopt Igean de 202.000 aangesloten gezinnen/ophaalpunten te sensibiliseren. “Het grootste probleem zijn pampers en bijvoorbeeld kattenbakvulling”, vertelt Bieke Van Baelen van Igean. “Dat zijn zaken die doorwegen en waar niet iedereen bij stilstaat. Een ander probleem is dat mensen hun vuilniszak dichtkleven met tape waardoor ze nog moeilijker te hanteren zijn. Wij willen dus een oproep doen om het afval zoveel mogelijk te spreiden over verschillende zakken en ze dicht te knopen. Een klein gebaar, maar voor onze 75 ophalers zal het zegen zijn. Heel wat van hen zijn nu echt blij als het vrijdag is (lacht).”

Weegschaal

De campagne is één zaak, maar Igean voegt ook de daad bij het woord. De ophalers krijgen voortaan een weegschaal mee. Is de zak te zwaar, dan blijft hij staan en krijgt hij een sticker waarop de ophaler het gewicht kan noteren. “We moeten iets doen”, zegt Erik Boeckx. “Het maximumgewicht staat in alle politiereglementen, maar dat is moeilijk te handhaven. Daarom proberen we het nu op deze manier.” 

Blijft de vraag waarom de 13 gemeenten waar nog met zakken wordt gewerkt, niet overschakelen op containers. “Wij kunnen als Igean dat alleen maar aanraden, maar het blijft een beslissingsbevoegdheid van de gemeentebesturen. We beseffen dat het ook niet altijd evident is voor mensen die klein wonen of een appartement hebben. Dan zijn containers geen evidentie.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Symons Robbe

  Bovenstaande mensen/reacties : hebben jullie iets anders te doen als zagen en klagen over van alles en nog wat? Ik heb respect voor de afvalophaler die in weer en wind ons vuil komt ophalen en jullie zouden dat beter ook eens hebben. Degoutant jullie reacties en dan nog zagen over dat de afvalzakken te duur zijn. Denk eens in de plaats van de afvalophaler en toon eens een beetje respect! Of willen jullie een situatie zoals in Napels? De jongens van de vuilkar zijn helden!

 • Walter De Weirdt

  We hebben hier in Brecht allemaal een gft én een restafval container en enkel een zak voor PMD.Hoe geraak je dan aan zakken die meer wegen dan 15 kg????

 • Carl De Ley

  Maak de zakken goedkoper , dan kan je het gewicht beter verdelen voor dezelfde prijs.

 • Jos Mardig

  Dat ze de zakken nog wat duurder maken, dan proppen ze er nog meer in. En alle respect voor die mannen en de vuilkar, je moet het maar doen, maar ik vraag me soms af wanneer ze eens aan de hardwerkende middenklasse gaan denken, die heel ons landje sponseren... 15€ voor tien zakskes, komaan jong...

 • Greet De block

  Waarom wordt in de ene gemeente met plastic zakken gewerkt en in andere met containers ? Maak dit over heel Vlaanderen/België conform. Groene container voor GFT, grijze voor restafval , gele voor karton en papier en een blauwe voor PMD. En maak containerparken gratis. Probleem opgelost.