Glühwein, braadworsten en schaatspret

WINTERPARK MIKT OP MEER DAN 100.000 BEZOEKERS

Organisator Philip Wouters op de schaatspiste, die 900 vierkante meter groot is.
Foto Laenen Organisator Philip Wouters op de schaatspiste, die 900 vierkante meter groot is.
Het Winterpark van Brasschaat is vanaf vanavond aan haar achtste editie toe. Nog tot en met 7 januari kan iedereen er terecht voor een schaatsbeurt, een

hapje, een drankje, een wandeling in het park of een bezoek aan de winterkermis. Alles samen goed voor zo'n 4.000


vierkante meter kerstbeleving.


"Dit is het maximum, het moet ook gewoon gezellig blijven", vindt organisator Philip Wouters.


Het Winterpark in Brasschaat startte acht jaar geleden met een totale oppervlakte van net geen duizend vierkante meter. Nu zeven jaar later is het al vier keer zo groot geworden. Vorig jaar werden maar liefst 105.000 officiële bezoekers geteld. Dat waren dan alleen nog maar mensen die een gsm op zak hadden (zo wordt dat namelijk gemeten). Het werkelijke aantal zal dus een pak hoger liggen. "Ons Winterdorp overstijgt ook de grenzen van Brasschaat en daar zijn we best wel trots op", vertelt organisator Philip Wouters. "Vorig jaar waren er zelfs mensen uit West- en Oost-Vlaanderen die hier op bezoek kwamen met vrienden. We zijn daar trots op. Een teken dat we goed zitten. Het mooie is ook dat er de voorbije jaren blijkbaar ook koppeltjes gevormd zijn hier. En die zijn nog altijd samen!"


Het begon allemaal met een kleine schaatsbaan en wat kraampjes van alles samen hooguit 900 vierkante meter, maar dit jaar bestrijkt het Winterdorp dus zo'n 4.000 vierkante meter. "Onze schaatsbaan is 900 vierkante meter en we hebben ook nog een aparte zone voor de allerkleinsten, zodat ze rustig kunnen oefenen", vertelt Wouters. "Daarnaast zijn er uiteraard onze zes horecazaken en ook nog vier foodtrucks. Op de winterkermis staat een negental kramen. En dat allemaal met het Gemeentepark de vernieuwde grote speeltuin als decor."

Betonblokken

Op topavonden kan er gemakkelijk tot 2.000 man aanwezig zijn in het Winterdorp. Toch probeert Wouters alles in goede banen te leiden met een strikt reglement.


"Daar moet iedereen zich ook stipt aan houden. Onze sluitingstijd is 23 uur, in het weekend. Dan moeten de kramen toe. Tegen middernacht proberen we dan het terrein ook effectief te ontruimen. We doen dat bewust niet later omdat we hier meer dan een maand zitten en ook rekening willen houden met de buurtbewoners. Gezelligheid, sfeer en beleving. Dat primeert. Door terreurniveau drie zijn we ook verplucht betonblokken te plaatsen op de invalswegen. En onze security is in het weekend continu aanwezig."

Start om 17 uur

Brasschaat Winterdorp opent vanavond om 17 uur de deuren. Op vrijdag en zaterdag is alles open tot 23 uur. Op de andere dagen tot 22 uur. Één schaatsbeurt kost 5 euro (met eigen schaatsen). Schaatsen huren kan voor 3 euro.