Dertig maanden cel gevorderd voor reeks diefstallen en helingen

Het justitiepaleis van Antwerpen.
belga Het justitiepaleis van Antwerpen.
Het Antwerpse parket heeft dertig maanden cel en 800 euro boete gevorderd voor Jerry H. (29) uit Brasschaat. Hij staat terecht voor inbraken, diefstallen en heling, nadat er bij huiszoekingen tal van gestolen goederen bij hem werden aangetroffen.

Een getuige was in februari vorig jaar naar de politie gestapt met de melding dat Jerry H. zich met louche zaakjes bezighield. De beklaagde had hem verteld dat alle fietsen die bij hem thuis stonden, gestolen waren. Enkele dagen voordien werd al een gestolen aanhangwagen bij hem aangetroffen.

Een maand later kwam er nog een tweede getuige naar voren. Hij had via Facebook werkmateriaal gekocht van de beklaagde. Toen hij de spullen ging ophalen, had hij gezien dat Jerry H. nog veel meer materiaal had liggen. Hij leek amper te weten wat hij allemaal had.

Serie- of identificatienummers weggevijld

De politie voerde op 8 maart vorig jaar een huiszoeking uit en trof inderdaad een enorme hoeveelheid werkmateriaal aan, alsook verschillende fietsen, juwelen en elektronica. De goederen bleken allemaal gestolen of geheeld. Serie- of identificatienummers waren weggevijld. Er volgde later nog een huiszoeking, waarbij nog meer gestolen gereedschap werd teruggevonden.

De politie maakte een inventaris op van de honderden goederen. Sommige bleken zelfs afkomstig uit Nederland. Jerry H. kon uiteindelijk aan vier inbraken, drie diefstallen en acht feiten van heling gelinkt worden.

Slechte vrienden

De beklaagde verklaarde dat hij door verdovende middelen en slechte vrienden het verkeerde pad was opgegaan. Hij bekende een groot deel van de tenlasteleggingen, maar vroeg voor sommige feiten wel de vrijspraak. “Hij is bereid om de slachtoffers te vergoeden, maar hij wil niet gestraft worden voor feiten waar hij niets mee te maken heeft”, stelde de verdediging.

Ook zijn vroegere vriendin Nele L. (27) staat mee terecht. Voor haar werd een opschorting gevorderd voor de bedrieglijke verberging van een gsm. Haar advocaat pleitte de vrijspraak. Een aantal gedupeerden stelde zich burgerlijke partij en vraagt schadevergoedingen.

 Vonnis op 19 februari.