Buurt Maria-ter-Heide krijgt geen garanties op behoud speelbos

De buurtbewoners kregen maandagavond spreekrecht op de gemeenteraad. Ook de kinderen kwamen met zelfgemaakte borden mee protesteren.
Toon Verheijen De buurtbewoners kregen maandagavond spreekrecht op de gemeenteraad. Ook de kinderen kwamen met zelfgemaakte borden mee protesteren.
Buurtbewoners van het speelbos in Maria-ter-Heide vroegen maandagavond op de gemeenteraad staalharde garanties dat hun speelbos ook in de toekomst voor 100 procent speelbos blijft. Nadat ze vijf jaar geleden al eens actie voerden voor het behoud, duiken er nu opnieuw plannen op om op een gedeelte betaalbare woningen te creëren. De actievoerders kregen spreekrecht op de gemeenteraad en overhandigden burgemeester Jan Jambon een petitie met maar liefst 1.495 handtekeningen. 

Achter het kerkhof in Maria-ter-Heide ligt een stuk grond van zo'n anderhalve hectare groot dat al sinds de jaren negentig wordt gebruikt door kinderen uit de buurt  om er naar hartenlust en onbezorgd in open lucht te spelen. Maar voor de tweede keer op vijf jaar tijd voelen buurtbewoners de bui hangen en vrezen ze dat hun speelbos grotendeels gaat verdwijnen. “En het gaat hier niet om een ‘not-in-my-backyard’-syndroom”, zegt woordvoerster voor de buurt Heike Haegens. “Dat bewijzen wel de bijna 1.500 handtekeningen. Echt héél Maria-ter-Heide is ermee begaan.  Recent werd er trouwens een bevraging gedaan over het toekomstbeeld van de gemeente. Tachtig procent van de Brasschatenaren antwoordde dat ze geen extra woningen willen in wijken met veel groen. Wel, dit lijkt ons dan toch wel een goed voorbeeld.”

Actie

De eerste keer dat de buurt actie voerde voor het behoud van het speelbos, was in 2015. Het kreeg toen de garanties van het college van burgemeester en schepenen dat het speelbos niet verkocht zou worden om er woningen te realiseren. Nu duiken er in het bestuursakkoord opnieuw plannen op. “Wij vrezen dat er na de bouwwerken - ook al zou er 75 procent bewaard blijven - van een echt bos geen sprake meer zal zijn”, klinkt het bij de buurtbewoners. “De meest waardevolle en oude bomen staan net op het stuk waar meer dan waarschijnlijk de bebouwing zal komen. Wij vragen ons af hoeveel woningen of appartementen er zullen komen als het doorgaat. Onze vraag is duidelijk: wij willen dat er nooit bebouwing komt. Niet over één jaar, niet over vijf jaar.  Wij vragen echt om u goed te beraden. Verkoop alsjeblieft geen bos waar kinderen nog echt spelen.”

Geen duidelijkheid

Burgemeester Jan Jambon (N-VA) kon de buurt geen sluitende garanties geven. “Het terrein is ingekleurd als woonuitbreidingsgebied”, aldus Jambon. “Onlangs hebben wij een studie laten opstarten om zicht te krijgen waar er in onze gemeente mogelijkheden zijn aan inbreiding. Net omdat we niet willen dat we nodeloos uitbreidingsgebieden gaan aansnijden als dat niet nodig is. Daar is echter nog geen duidelijkheid over. Die verwachten we eind dit jaar. Moesten we toch beslissen om het gebied aan te snijden, dan zal het inderdaad voor maximaal 25 procent zijn en een beperkt aantal woningen. Geen sociale woningen, geen appartementen, maar woningen gericht op betaalbaar wonen. Ik kan dus geen honderd procent zekerheid geven.”

De voltallige oppositie reageerde scherp op het antwoord van de burgemeester. Zowel Rob Eeman (PvdA), Steven Broos (Brasschaat 2012), Luc Vanderschoepen (Vlaams Belang) als Niels De Kort van CD&V laakten het gebrek aan duidelijkheid. “In de gemeenteraad van januari had CD&V reeds aan het schepencollege gevraagd om de plannen op te bergen. Het schepencollege geeft een verkeerde invulling geeft aan de betonstop. Enerzijds wil het schepencollege een intensievere bebouwing in de kernen en anderzijds gaat ze gronden blijven verkavelen. Het beleid van het schepencollege zal de verstedelijking van Brasschaat in de hand werken. We zullen én hogere appartementsblokken krijgen én de verdere verkaveling van groene zones in de gemeente. Dit is niet hoe de Vlaamse Bouwmeester de betonstop heeft uitgedacht en uitgewerkt.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.