Brasschaatenaar wil meer groen, meer pleintjes en grotere verscheidenheid aan winkels in centrum

Laenen
De gemeente gaat samen met ontwerp- en studiebureau BUUR een toekomstvisie opmaken voor Brasschaat op vlak van wonen, werken en leven in het algemeen in de parkgemeente. Het wil daarbij ook de bewoners laten participeren. In totaal werden zo’n 500 mensen bevraagd. Op zich geen representatief beeld, maar het ging wel over een evenwichtig verdeeld aantal per wijk/deelgemeente van Brasschaat. Meer groen, meer pleintjes en een winkelaanbod dat volgens de respondenten niet genoeg is voor een namiddagje shoppen zijn enkele van de vaststellingen.

BEBOUWING

Ruim 348 (op 427) inwoners wil dat wijken die nu groen zijn dat ook blijven en dat daar geen woningen mogen bijkomen. Al is even opvallend dat 52 van de respondenten dat net wél willen. Het overgrote deel van de respondenten vinden ook dat appartementen zeker hun plaats hebben in Brasschaat. Die mogen zelfs in woonwijken komen, maar dan moeten ze wel kleinschalig zijn.

GROEN

Meer dan 350 van de 427 inwoners willen dat de gemeente inspanningen doet om dicht bebouwde wijke/centra groener te maken om klimaatveranderingen op te vangen. De inwoners willen ook meer (kleine) groene pleintjes waar het rustig en gezellig vertoeven is.

HANDEL

Het overgrote deel van de inwoners is blij met de bereikbaarheid van de handelaars. Die zijn allemaal gemakkelijk te bereiken te voet of met de fiets. Opvallend is wel dat bijna 1 op de 2 inwoners de auto gebruikt voor de dagelijkse inkopen. Bijna 1 op 2 heeft ook geen mening of vind het aanbod van de winkels niet voldoende om eens een namiddag te gaan shoppen op de Bredabaan. Kerkpleinen en dergelijke moeten volgens drievierde van de inwoners ook anders ingericht worden.

WONEN

Meer dan de helft van de inwoners vindt zijn of haar woning nog goed om in te wonen voor nog zeker minstens vijftien jaar. De helft wil meer kleine woningen of appartementen dichtbij de winkels in de handelscentra. Minder dan de helft van de inwoners vindt het belangrijk om ook het aanbod van grote woningen op peil te houden.

BEREIKBAARHEID

Ruim 3 op 4 beweert naast de auto ook de fiets of het openbaar vervoer te nemen om zich te verplaatsen, maar daarnaast vindt 1 op 4 dat de openbare voorzieningen in de gemeente niet allemaal perfect te bereiken zijn zonder auto. Toch wil bijna 3 op de 4 dat de gemeente inzet op alternatieven om de fileproblemen op te lossen. Inwoners willen ook dat nieuwe woningen in de buurt van openbaar vervoer komen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.