Brasschaat ligt even in Catalonië

DIK 100 CATALAANSE BETOGERS OVERNACHTEN IN PARKGEMEENTE

V.l.n.r.: de Catalanen Ramon Codina, Ricard Batasen Dolset, Ramons zonen Albert en Josep en Vlaams Belangraadslid Dimitri Hoegaerts.
Laenen V.l.n.r.: de Catalanen Ramon Codina, Ricard Batasen Dolset, Ramons zonen Albert en Josep en Vlaams Belangraadslid Dimitri Hoegaerts.
Brasschaat ligt even in Catalonië. Dik honderd Catalanen streken gisteren neer in het Brasschaatse jeugdverblijfcentrum Bielebale. De Catalaanse gasten zullen vandaag in Brussel meestappen in een betoging tegen de Spaanse regering. "We danken Brasschaat voor de gastvrijheid", zeggen de actievoerders.

Iets meer dan honderd Catalanen die vandaag in Brussel mee gaan betogen voor onafhankelijkheid, gingen in op een uitnodiging van Brasschaats waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA) en gemeenteraadslid Dimitri Hoegaerts (Vlaams Belang). Beide politici sympathiseren met de 'Catalaanse zaak' en boden de demonstranten tijdelijk onderdak aan.

Brusselse hotels vol

"De hotels in het Brusselse zaten allemaal goed vol, dus de mensen waren blij dat ze bij ons terecht konden om te overnachten", legt Koen Verberck uit. "De contacten zijn gelegd via de Vlaamse Volksbeweging, die nauwe banden heeft met de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging."


Enkele Vlaamsgezinde bewegingen financieren het verblijf en de busrit naar Brussel.


De meeste Catalaanse gasten streken gisteren pas na 18 uur neer in Brasschaat. Grote uitzondering was Ricard Batasen Dolset, die al dinsdagavond arriveerde na een autorit van zestien uur. "De eerste nacht sliep ik in mijn wagen", vertelt Ricard. "Vandaag (gisteren, red.) heb ik Brasschaat verkend. Ik moet zeggen: het beviel me wel, want er is hier veel groen. Ooit kom ik misschien nog wel eens als terug als toerist, maar nu ligt de prioriteit dus elders. Ik ben in de eerste plaats hier om onze zaak in Brussel te verdedigen."

Gastvrijheid

Ook vader Ramon Codina en zijn zonen Josep en Albert waren bij de eersten in Bielebale. "Mooi dat men in Brasschaat de deuren voor ons heeft open gezet. In de buurt van Brussel vonden we geen bed meer. We danken de mensen hier voor hun gastvrijheid", klinkt het bij de familie Codina. "Het is voor ons belangrijk dat we onze stem kunnen laten horen. Wat de Spaanse regering het Catalaanse volk de voorbije weken heeft aangedaan is ongehoord."


Dimitri Hoegaerts stond zowat de hele dag paraat om de Catalaanse gasten op te vangen. "Heel wat mensen blijven ook nog van donderdag op vrijdag. Al die tijd probeer ik in de buurt te blijven om onze Catalaanse vrienden bij te staan waar nodig", aldus Hoegaerts.

Bracelona

"Ik overnacht ook twee keer in Bielebale. Veel tijd voor toeristische uitjes in Brasschaat of groepsactiviteiten is er niet. Dat is uiteindelijk ook niet de bedoeling. Maar ik probeer wel te helpen om het verblijf van de Catalanen zo aangenaam mogelijk te maken. Zo maakte ik onder andere een lijstje op met mijn favoriete adresjes om iets te eten en te drinken." De lokale horeca kan er dus maar wel bij varen.


Vanaf morgen is 'Bracelona' weer gewoon Brasschaat...