Vrouw (59) riskeert internering na bizarre faxen naar Herman De Croo (Open Vld)

Een 59-jarige vrouw uit Gent riskeert geïnterneerd te worden omdat ze onder meer volksvertegenwoordiger Herman De Croo (Open Vld) uit Brakel, het psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptiste in Zelzate en de NMBS maandenlang overstelpte met honderden bizarre faxen. "Ze stuurde onder meer tekeningen van haar huis, dat ze aanziet als het hoofdkwartier van de NATO", zegt procureur Dewitte.

"Ze is kierewiet. Ze is ervan overtuigd dat de Chinezen vanuit de ruimte in haar hoofd binnendringen en ze denkt dat ze op de dodenlijst van de hoogste militaire instanties staat." Dat zegt de advocaat van Maria D., Marc Schollier. D. werd al in het verleden geïnterneerd, maar volgens de psychiater vormde haar gedrag geen problemen. "'Door te faxen kan ze haar frustratie ventileren', zo vertelde hij", aldus Schollier.

Hoofdkwartier NATO

"We kennen mevrouw ondertussen ook al goed", gaat procureur Caroline Dewitte verder. "Ze bestookt zelfs ons faxtoestel van het parket. Enorme bundels hebben we hier liggen. Toen ze in 2012 een eerste keer werd geïnterneerd, kreeg ze het verbod om nog te faxen. Dat omzeilde ze door naar de dagbladhandelaar te stappen en van daaruit te faxen. Ons papier raakt zo stilaan op." Uiteindelijk stapten Herman De Croo, advocaat Laurens Van Puyenbroeck, de NMBS, een hoofdverpleger van Sint-Jan Baptiste en nog drie anderen naar de politie omdat het zo niet meer verder kon. Volgens het parket zijn de faxen zeker niet bedreigend, maar storen ze wel. Maanden kregen ze de meest bizarre boodschappen en tekeningen. "Ze ziet haar huis als het hoofdkwartier van de NATO, maakt er een tekening van en faxt die dan door naar meneer De Croo", zegt de procureur.

1.000 euro schadevergoeding

Haar advocaat heeft de vrouw alvast zo ver gekregen om hem niet meer te bestoken met faxen. De advocaat van de burgerlijke partijen vraagt voor ieder slachtoffer 1.000 euro schadevergoeding. "Cijfers interesseren ons echter niet. We willen gewoon dat het stopt."


Verdere behandeling volgt op vrijdag 5 mei. (JEW)