Veel vraagtekens bij arbeidsongeval dat dertiger het leven kost: “De enige zekerheid? Benjamin komt nooit meer terug”

Arbeider is vermoedelijk gestikt, nadat verkeerde gas in zijn ademmasker kwam

Benjamin van Heghe (30).
Ronny De Coster Benjamin van Heghe (30).
Bij een arbeidsongeval in een bedrijf in Brugge is een arbeider uit Zottegem om het leven gekomen. Benjamin van Heghe (30) werd nog gereanimeerd, maar is ter plaatse overleden. De man runde samen met zijn vader in Parike het bedrijf VH Engineering.

Het ongeval is zaterdag rond de middag gebeurd bij het waterzuiveringsbedrijf Geo-Milieu in Brugge. “De omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht. Vast staat dat de man bezig was met zandstralen toen er iets fout is gegaan”, zegt het parket in Brugge.

Wat er precies is misgelopen, is nog onduidelijk. Mogelijk is er een fout gebeurd bij de aansluiting van gasleidingen. Daardoor zou de werkman geen lucht, maar stikstof in zijn masker hebben binnengekregen en is hij gestikt. Onderzoek moet uitklaren, hoe dat is kunnen gebeuren.

Op het moment van het drama was Benjamin van Heghe alleen aan het werk. Een personeelslid van het bedrijf trof hem aan toen hij bewusteloos op de grond lag.

Een MUG-team is nog ter plaatse gesneld om het slachtoffer te reanimeren, maar alle hulp kwam de te laat: de dertiger is op de plaats van het ongeval overleden.

Bedrijf met vader

“We weten eigenlijk nog niet wat er precies is gebeurd”, zegt Peter van Heghe, de vader van het slachtoffer. Vader en zoon runden in Parike samen het bedrijf VH Engineering, dat actief is in oppervlakte- en slijtagebehandeling van metalen. “Ik ben hier negentien jaar mee bezig en had me samen met Benjamin gespecialiseerd in een specifieke branche in de metaalsector. We behandelen onder andere machineonderdelen. Benjamin was toegewijd en punctueel in zijn vak: een harde werker. Hij was alles: mijn enige collega, mijn enige zoon en mijn enig kind. Hoe het hier verder moet zonder hem weet ik niet”, getuigt de zwaar aangeslagen vader.

Grote vriendenkring

Benjamin woonde alleen in een studio aan ’t Voske in Zottegem. “Hij zal niet alleen bij ons, maar ook bij zijn vele vrienden hard gemist worden. Want onze zoon had een grote vriendenkring. Hij stond ook altijd klaar om anderen te helpen. Niks was hem te veel”, vertelt vader Peter.

Nog niet vrijgegeven

De familie wil de uitvaart van de jongeman volgende zaterdag organiseren in Lochristi, maar is nog niet zeker of dat effectief lukt. “Precies omdat er nog onduidelijkheid is over wat er juist is gebeurd, wordt het lichaam nog altijd niet vrijgegeven.  Benjamin komt nooit meer terug. Helaas is dat het enige wat we nu met zekerheid weten. De klok kunnen we niet meer terugdraaien”, besluit Peter van Heghe.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Madou

  Onze oprechte medeleven aan familie en vrienden.

 • George Van Belle

  veel sterkte enkel een hard werkende mens kan dit tegenkomen

 • Koenraad De Clercq

  Veel sterkte aan de familie....

 • Raoul Hoylaerts

  RIP.stikstof en zuurstof zijn 2 verschillende aansluitingen.onmogelijk die verkeerd aan te sluiten.

 • francois ruys

  In elk groot bedrijf mag men niet alleen werken.moet je vele vergunningen hebben.wordt alles 10 keer gecheckt.waarom hier niet?